Meglepetés az autósoknak - jelentős kedvezményeket adnak a biztosítók

Évről évre azt halljuk, hogy a kgfb-piac már elérkezett a falig, innen már nem lehet lejjebb vinni az átlagdíjakat. Azután elérkezik a "kampány" és a piac az átlagdíjak további drasztikus csökkenésével szembesül. A biztosítók ma hirdetik ki díjaikat.
Nagy László Nándor, 2012. október 30. kedd, 07:11
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Tavaly a biztosítási adó bevezetése ellenére csökkent a nettó átlagdíj a hazai piacon, mert lényegében minden biztosító csökkentette a díjait −, a kampány nyertesei és vesztesei így annak nyomán alakultak ki, hogy ki mekkora díjvágást vállalt be, hogy ügyfeleket nyerjen.

A korábbi évekből tanulva a mai díjhirdetés előtt a piac szereplői, úgy fest, leszámoltak a hiú reményekkel és így zömük további díjeróziót vár − a reménykedés már csak ott érhető utol, hogy az átlagos díjcsökkenés mértékét visszafogottra várják. Horváth Andrea, az Allianz nem életbiztosításokért felelős vezérigazgató-helyettese szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjak nagyobb mértékű további csökkenése már jelentős kockázatokat rejt magában, ugyanis egy alacsonyabb díjszint nem biztosítja a potenciálisan bekövetkező károk kifizetésének fedezetét. Simon Zsolt, a Generali gépjármű-biztosítási osztályának igazgatója szerint már nincs hova hátrálni, mivel már a 2011-es adatok alapján is Magyarországon volt a legalacsonyabb a kötelező átlagos díja a régióban.

Óvatosak a biztosítók
A lapunknak válaszoló biztosítók óvatosak, zömük már az idei ügyfélszám megtartásával is elégedett lenne. A legbátrabb talán a tavalyi kampány egyik nagy nyertese, a Genertel, amely meg szeretné ismételni a tavalyi eredményét − akkor a kampányban 76 900 szerződést szereztek és 22 500 szerződést vesztettek. A többi biztosító közül a Generali, az Aegon, a Posta és az Union pozitív szaldóban reménykedik az előttünk álló hónap után.

A józanabbak ugyanakkor figyelmeztetnek: hiába vár a piac visszafogott, 5, maximum 10 százalékos átlagdíjcsökkenést, ez a 17 ezer forint körüli átlagdíjak esetében már nem éri el az ingerküszöböt: hiszen 700-800 forintért aligha fog egy autós biztosítót váltani. Ha viszont ez az okfejtés igaz, akkor bizony a biztosítóknak a ma megjelent díjakban a kedvelt ügyfélszegmensekben bizony akár drasztikus, 20-30 százalékos díjcsökkentéseket kell végrehajtaniuk azért, hogy váltásra ingereljék a potenciális kuncsaftot. Ebben az esetben viszont összességében számottevő díjesést lehet prognosztizálni.

Arra a kérdésre, hogy a biztosító jelenlegi állományával kalkulálva hogyan változik az érintett biztosítóknál az átlagdíj, a legkézenfekvőbb választ Pandurics Anett, a Magyar Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója adta: tájékoztatása szerint a kárstatisztikáknak megfelelően módosították díjaikat az egyes szegmensekben, ami ugyanakkor összességében nem jelent majd jelentős változást az átlagdíj tekintetében.

A fenti véleménnyel összecsengő véleményekkel szemben Tóth István, az Union nem életbiztosításokért felelős igazgatósági tagja merészebb: tájékoztatása szerint a személygépkocsik egyes szegmenseinél, valamint Budapest külső kerületeiben és az agglomerációban is a kockázati tényezők alapján kedvezőbb díjakkal találkozhatnak majd az Union díjait böngészők. A korábban piaci szinten megfogalmazott 5−10 százalékos általános díjcsökkenést érezheti majd az Aegon ügyfeleinek legnagyobb része, míg Ertl Pál, a Waberer Biztosító képviselője arra hívja fel a figyelmet, hogy ha az átlagdíj piaci szinten 0−5 százalékos csökkenése megvalósul a kampányban, azonban az évközi kötések esetében díjemelési szükséglet van, a teljes évre vetítve stagnálás várható a piacon. Díjemelésről egyedül Tóth Sándor, a Köbe ügyvezető igazgatója mert tájékoztatni: persze díjemelést náluk is csak a rendszerbe újonnan belépő A0-ás szerződések esetében valósítanak meg.

Példaszámítás 1*
Generali33 250 Ft
Köbe13 140 Ft + 1800 Ft tagdíj
K&H Biztosító7 800 Ft
Union20 868 Ft
Waberer29 800 Ft
* 35 éves Pest megyei nő, 1 gyerek, 85 lóerős Opel
Forrás: céges adatközlés
Példaszámítás 2*
Generali53 509 Ft
Köbe13 870 Ft + 1800 Ft tagdíj
K&H Biztosító14 844 Ft.
Union26 302 Ft
Waberer29 850 Ft
* 45 éves győri férfi, 2 gyerek, 104 lóerős Citroën
Forrás: céges adatközlés
Példaszámítás 3*
Generali115 419 Ft
Köbe25 185 Ft + 1800 Ft tagdíj
K&H Biztosító25 296 Ft
Union45 364 Ft
Waberer89 700 Ft
*25 éves budapesti férfi, gyermektelen, 150 le Mazda
Forrás: céges adatközlés

 

Új korszak jön - díjváltási dömping lehet a jövő év elején

A kgfb-törvény módosításával az idén utoljára láthatunk egyidejű díjhirdetést a piacon, hiszen januártól minden biztosító tetszés szerint módosíthat majd díjain − egyetlen feltétel, hogy az érintett tarifát annak életbe lépése előtt 60 nappal meg kell hirdetnie az érintett biztosítónak. A megoldás révén a piaci szereplők sokkal könyebben tudnak majd alkalmazkodni a versenytársakhoz − az eddigi, évi egyszeri díjhirdetés lényegében szerencsejáték volt: ha a biztosító túl magas díjakat hirdetett, kiárazta magát a piacról, ha viszont a versenytársak alá ígért jelentősen, egy éven keresztül "benyelhetett" komoly kárveszélyt jelentő ügyfélkört.

Ezentúl is csak évente egyszer lehet váltani
Fontos tudni, hogy hiába lehet évente többször díjat hirdetni, az ügyfelek a biztosításukat továbbra is csupán évente egy alkalommal, az adott biztosítási szerződés évfordulóján tudják felmondani és a megkötött biztosítás díja nem változik az adott biztosítási időszakban − hívta fel a figyelmet Horváth Andrea. Mindez azt jelenti, hogy az érintett ügyfél csak a díjfordulója napján érvényes biztosítói ajánlatokból "szemezgethet".

A biztosítók java része egyetért Papp Lászlónéval, az Aegon gépjárműüzletágának vezetőjével, aki szerint a folyamatos díjhirdetés a piac megnyugvását okozhatja 2013 második felétől. Addig azonban vélhetően hat majd az újdonság varázsa: lesznek olyan biztosítótársaságok, amelyek igen rövid időn belül élni fognak a jogszabály adta lehetőségekkel és módosítani fognak a 2012. október 30-án meghirdetett díjukon − nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Simon Zsolt, a Generali gépjármű-biztosítási osztályának igazgatója. A szakember szerint mérlegelnie kell a biztosítótársaságnak, hogy rendelkezik-e kellő erőforrással a gyakori termékváltoztatás megvalósításához. Ennek hiányában ugyanis a szolgáltatási színvonal visszaesésével lehet számolni.

Hasonló módon a díjhirdetés költségeinek visszatartó erejét hangsúlyozza Horváth Andrea is, az Allianz nem életbiztosításokért felelős vezérigazgató-helyettese is. Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója arra számít, hogy egy januári korrekció után a biztosítók ritkábban fognak a díjhirdetés lehetőségével élni. Hasonló véleményt fogalmazott meg Ertl Pál a Waberer Biztosító képviseletében: szerinte az első negyedév e tekintetben még díjváltoztatós időszak lesz, ám szerinte sem életszerű a túlzottan gyakori tarifaváltás. Tóth Sándor, a Köbe ügyvezető igazgatója szerint minden második szereplő élni fog legalább egyszer az új díjak meghirdetésének lehetőségével, ám a szakember szerint a piacnak is tanulnia kell az új megoldásokat.

Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem életági felelős vezérigazgató-helyettese szerint középtávon a kgfb-piac elveszíti "kampányos" jellegét − ám ezt nem csak az évközi tarifamódosítás lehetőségének a megteremtése váltja ki, hanem az, hogy a gépjárműállomány cseréjével párhuzamosan egyre csökken azoknak a szerződéseknek az aránya, amelyek január elsején fordulnak. Ennek megfelelően csökken az év végén épp érvényes tarifa jelentősége és felértékelődik az évközi üzlet. Ez pedig azt jelenti majd, hogy a kgfb-piac működése hasonló lesz a többi tömegtermékes biztosítási piachoz (casco, lakás). Az átmenet első éveiben ugyanakkor Kaszab szerint is elképzelhetőek turbulens változások, de alapvetően nyugodt piaci működésre számítanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vote, 2012.10.30 13:46

@labandy:
Az auto luxus, a dijak a regioban igy is a legalacsonyabbak. Angliaban tudod mennyi? A legmagasabb diszkontkategoriaban, a legalacsonyabb biztositasi kategoriaju auto fizetek havonta 30.000 forintot. Nem evente, havonta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2012.10.30 12:32

A biztosítási adót csak ráterhelték a kgfb biztosítottakra. Orbán nem szorongatja alakosságot, á..nem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html