Meglepetés az éttermekben

Míg 2013-ban még 13,16 milliárdos veszteséget mutatott az éttermi szolgáltatásnyújtással, illetve mozgó vendéglátással foglalkozó magyarországi cégek üzemi eredménye, addig a tavalyi évre 134 millió forintra csökkent a ráfizetésük, ami trendfordulót jelez - idézi a Világgazdaság keddi cikkét az MTI.
Szepesi Anita, 2017. szeptember 5. kedd, 07:31

Bár az étkezőhelyi vendéglátásban az étel és a helyben készített, nem alkoholtartalmú ital forgalmában csak az idei évtől alkalmazzák a kedvezményes, 18 százalékos áfát (amely jövőre tovább, 5 százalékra mérséklődik), az ágazatban érdekelt vállalkozásoknak már tavaly biztató évük volt a pénzügyi beszámolók szerint - derült ki a BCE Nemzeti Cégtár Nonprofit Zrt. adataiból.

Tavaly 16 974 vállalkozás ért el 473,9 milliárd forintos forgalmat, ez létszámban 5,6 százalékos visszaesés, bevételben viszont 3,1 százalékos előrelépés. A piaci szereplők 77 950 alkalmazottat foglalkoztattak tavaly, ami éttermenként átlagosan 4,59 dolgozót feltételez, ugyanez a mutató 2015-ben még csak 4,15 volt.

A cikk szerint szembetűnő a fővárosi vendéglátósok dominanciája: a piaci szereplők 44,4 százaléka budapesti, és övék a teljes árbevétel 57 százaléka. A régiók versenyében a Nyugat-Dunántúl és a Dél-Alföld követi Közép-Magyarországot.

HOZZÁSZÓLÁSOK