Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyes bankok ATM-es készpénzfelvételi limitjét több tényező befolyásolja, leginkább az, hogy hány bankjegy fér ki a kiadó nyíláson - olvasható a portálon.

Ha ez például 40 bankjegy, akkor húszrezesekből 800 ezer forint értékben lehet felvenni, azonban nem mindig vannak 20 ezresek az automatában.

Van, ahol mindegy, hogy saját banki vagy idegen banki kártyát használunk-e, egyforma összeget vehetünk fel. Ahol nem így van, ott szinte mindig idegen kártyával vehetünk fel kevesebbet, kivéve az MKB-t, ahol az idegen kártyás pénzfelvétre nincs külön limit. Saját banki ügyfeleiknél akkor sem lehet 200 ezer forintnál többet felvenni egy tranzakcióval, ha az ügyfél ennél magasabb napi limitet állított be. A legkevesebbet az OTP-nél lehet egy tranzakcióval felvenni idegen kártyával, 100 ezer forintot.

Az MNB tájékoztatása szerint központilag csak egy korlátozás van, 75 ezer forintnál nem lehet kevesebb a készpénzfelvétel műveleti értékhatára. Ez a szabály a pénzügyi rezsicsökkentés 2013-as bevezetése óta él annak érdekében, hogy két tranzakcióval biztosan fel lehessen venni az ATM-ekből a legfeljebb 150 ezer forintot ingyenesen, függetlenül attól, hogy az adott bankhoz tartozik-e a kártyánk.

A Raiffeisennél kártyatípustól függ, mennyi pénzt lehet felvenni egyszerre saját kártyával. Díj ellenében kérhető adott napra limitemelés, maximum a számlaegyenleg erejéig, így a bank által kibocsátott kártyával egy tranzakcióval legfeljebb 800 ezer forint vehető fel automatáikból. A K&H azt írta, hogy náluk nagyjából száz ATM már úgy működik, hogy az éppen rendelkezésre álló bankjegyek alapján még a tranzakció megkezdése előtt jelzi, mekkora az adott automatából maximálisan felvehető összeg.

Néhány bank módosított mostanában a limiten

A nagyobb bankok zöme úgy nyilatkozott a 24.hu-nak, hogy nem változtattak mostanában azon, hogy egy tranzakcióval legfeljebb mennyi készpénzt lehet felvenni az ATM-jeikből. Kivétel az UniCredit, ahol még tavaly ősszel 1 millió forintról 250 ezer forintra csökkentették az idegen kártyás készpénzfelvételi maximumot tranzakciónként. Az Erste  ATM-ein márciusban a többi piaci szereplő gyakorlatához igazította az idegen kártyákra vonatkozó készpénzfelvételi limitet. Összegszerűen nem nyilatkoztak, de ez azt jelenti, hogy a korábbi 800 ezer forint helyett egyszerre már csak maximum 200 ezer forintot lehet felvenni náluk idegen bankkártyával.