A vevő már letétbe helyezte a Figyelő című gazdasági hetilap vételárát, amelyet azonnal kifizet, ha lezárulnak az újság jelenlegi kiadója, a MediaCity Kft. körüli jogviták - írja a Népszabadság meg nem erősített forrásokra hivatkozva. A Figyelőt 7-7,5 ezer példányban adják el, ami nem sok, de az üzleti életben az utóbbi időben tekintélyt szerzett magának a lap.

Az újságot 2011-ben vette meg a svéd Sanomától a magyar érdekeltségű MediaCity. Ezt követően 2013-2014-ben jól alakult a gazdasági helyzete, azonban a kiadó tulajdonosai összevesztek egymással.Tavaly már 183 milliós veszteséget termelt a cég és végül egy kisebb adósság miatt felszámolás indult a kiadó ellen. Tavaly november óta a bíróság által kijelölt felszámolóbiztos irányítja a vállalatot.

A többségi tulajdonos végül a Figyelő eladása mellett döntött, és az elmúlt hónapokban a megfigyelők azt találgatták, melyik kormány közeli lapkiadással is foglalkozó oligarcha vagy cég szerezheti meg a lapot. Időközben a MediaCity helyzete rendeződni látszik, a tulajdonosok kiegyeztek, a felszámolási eljárás szeptemberben véget érhet.

A Népszabadság úgy tudja, hogy Ducsai Ákos, a Tenderauditor Kft. pályázatíró cég ügyvezetője vagy valamelyik érdekeltsége lehet a vevő. Ez a vállalkozás tavaly 643 millió forint árbevételt ért el. Ducsai több szálon kötődik egy olyan vállalkozói csoporthoz, amely az utóbbi időben több állami finanszírozású projektbe is bekapcsolódott.