Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A háztartások és a vállalatok egyaránt csökkentették adósságukat májusban, közben azonban a magánszemélyek betétei is mérséklődtek, míg a cégek növelték megtakarításaikat - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Így valószínűleg folytatódott a bankok pénzközvetítő szerepének mérséklődése (ami az első négy hónapból látszott).

Az MNB tájékoztatása szerint a háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 10,4 milliárd forinttal mérséklődött. Ezen belül a forinthitel-felvétel 27,5 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya pedig 37,9 milliárd forinttal csökkent. A betétállomány a tranzakciókból eredően 23,1 milliárd forinttal esett vissza, hasonlóan 11-12 milliárddal vontak ki forint és devizabetéteket.

A cégek forinthiteleinek állománya a tranzakciókból eredően 36,7 milliárd  forinttal mérséklődött , míg a devizahiteleinek állománya 25,1 milliárd forinttal nőtt. Összességében a  hitelállományuk - az átértékelődéstől és az egyéb volumenváltozástól megtisztítva - 13,5 milliárd forinttal csökkent. A vállalati hitelezés tehát továbbra sem támogatja a gazdasági fellendülést. Az sem túl jó jel, hogy a vállalatok spórolnak. Betétállományuk tranzakcióból eredően összességében 31,7  milliárd forinttal nőtt. Ez 50,4 milliárd forint nettó forintbetét-elhelyezés és18,7 milliárd forint nettó devizabetét-kivonás eredeőjeként alakult ki

Az új szerződések alakulása némiképp változtat a képen. A cégek egymillió forint feletti forinthiteleinél itt jelentős növekedés látszik. 2011. májusban a szezonálisan nem igazított adatok alapján a háztartások által felvett forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses értékei is növekedtek.

Májusban meglepő módon tovább drágultak a lakossági jelzáloghitelek. A háztartások által felvett új forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek  átlagos hitelköltség mutatói is növekedtek. A háztartások forintbetéteinek átlagos kamatlábai közben kisebb, míg az eurobetéteinek átlagos kamatlábai  nagyobb mértékben növekedtek az előző hónaphoz képest. A magánszemélyek spórolási kedvének (vagy képességének) növekedésére azonban az új szerződések sem igazán mutatnak.