Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Virágok parasztkorsóban - ezt a címet viseli az a festmény, amelynek tulajdonjoga többéves pereskedést követően a közelmúltban rendeződött. A tulajdonos így ismét aukcióra bocsáthatja a képet, a bíróság ugyanis immár jogerősen döntött a különös perben.

A történet úgy kezdődött, hogy Ferenczy Károly festménye a II. világháború évei alatt eltűnt a Fővárosi Képtárból. Egy ausztrál-magyar műgyűjtő évtizedekkel később a Leonard Joel árverési ház egy aukcióján vásárolta meg a képet. Ezt követően a műtárgyat hazahozta, és 2015-ben itthon akarta eladni.

Egy múzeumi szakértő azonban észrevette a Virág Judit Galéria aukciós katalógusában a képről készült reprodukciót, és azonnal levetette az árverési listáról. Ezt követően két szálon futottak az események: a Fővárosi Önkormányzat pert indított, hogy a kép az övék - hiszen a Fővárosi Képtárból tűnt el - és ezért ők a jogos tulajdonosok. Ettől elvileg függetlenül az örökségvédelmi hatóság legott védetté nyilvánítási eljárást indított - mint tette azt Pákh Imre Munkácsy Mihály Debrecenben kiállított festménye, a Golgota ügyében is.

A tulajdoni perben a tulajdonos azt kívánta bizonyítani, hogy az ausztrál árverésen jóhiszeműen szerezte meg a képet , a fővárosi önkormányzat pedig a képtár egykori tulajdonosának jogfolytonosságára hivatkozva igényelte vissza az alkotást. A Budai Központi Kerületi Bíróság elsőfokon igazat adott a fővárosnak, majd a Fővárosi Törvényszék - az ausztrál tulajdonos ügyvédje, Sziklai János fellebbezése nyomán - az elsőfokú ítéletet megváltoztatva a főváros keresetét jogerősen elutasította. A törvényszék ugyanis nem látta bizonyítottnak, hogy a jelenlegi fővárosi önkormányzat az eredeti tulajdonos, vagyis a Fővárosi Képtár jogutóda lenne.