Meglepő hír jött a hazai benzinkutakról - így tankolhat olcsóbban

Az év első negyedében tovább csökkent a hazai piacon eladott benzin mennyisége, miközben a gázolajforgalom már növekedésnek indult.
NAPI, MTI-Eco, 2011. április 26. kedd, 15:40
Fotó: Napi.hu

Az idén az első negyedévben a magyar piacon 4,7 százalékkal nőtt a gázolaj eladása, miközben a benziné 4,3 százalékkal csökkent az elmúlt év hasonló időszakához képest - közölte Horváth Ferenc, a Mol Nyrt. kereskedelmi ügyvezető igazgatója a Magyar Autóklub és a Mol közös sajtótájékoztatóján.

Mindez azt jelenti, hogy a benzinpiacon lassabb ütemben, de folytatódott a visszaesés, miközben a gázolaj esetében fordulat történt. Tavaly ugyanis - amint arról korábban beszámoltunk -hárommilliárd liter alá esett a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatai által értékesített üzemanyag mennyisége. A 2,96 milliárd literes mennyiség bő 9 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbit, vagyis bő 300 millió liter üzemanyag párolgott el a piacról. Ennek kétharmada a benzin-, egyharmada pedig a gázolajforgalomban hiányzott. A visszaesés oroszlánrésze az alapvetően a lakosság által vásárolt benzin esetében következett be. Az üzemanyagpiacon 45 százalékos részesedéssel bíró 95-ös benzinből 12 százalékkal kevesebb fogyott, a mind kisebb súlyú (tavaly 1,2, tavalyelőtt 1,7 százalék) 98-asnál pedig 35 százalék a visszaesés. Gázolajból bő 6 százalékkal tankoltak kevesebbet, mint egy évvel korábban. Utóbbi üzemanyagfajta esetében az elmaradás negyedévről negyedévre csökkent.

90-140 dollár között maradhat az olajár
Horváth elmondta: napjainkban a kőolaj hordónkénti ára 125 dollár körül van, ami az elemzők egy része szerint tovább emelkedhet, s felmehet 140-200 dollárra, más részük szerint pedig csökkeni fog, 80-100 dollárra.
Kifejtette: az előrejelzések szerint az idén naponta átlagosan 89,4 millió hordó olajat használnak fel a világpiacon, amivel a kitermelés lépést tud tartani, sőt, 2-3 millió hordónyi tartalék is van a rendszerben.
Úgy vélte, ha nem történik váltás a felhasználásban, illetve a kitermelésben, s a piacot nem befolyásolják újabb, az észak-afrikaihoz hasonló események, az olaj ára nem lép ki a 90-140 dolláros sávból a közeljövőben.

A gázolajpiaci fordulatban komoly szerepe volt annak, hogy a nemzetközi piacokra szállító fuvarozók elkezdtek itthon tankolni. Ezt egyrészt a nagyvállalkozások vállalása, másrészt a kedvezményeket nyújtó üzemanyagkártya-konstrukciók ösztönözték. Az is pozitív hatással járt, hogy január 1-jétől bevezették az ún. kereskedelmi gázolajárat - ami literenként 6,5 forintos visszatérítést jelent a fuvarozók számára a jövedéki adóból.

Az első negyedéves adatok alapján úgy tűnik, beigazolódnak a Magyar Ásványolaj Szövetség év eleji várakozásai, amely szerint 2011-ben a magyarországi gázolajfogyasztás meghaladja majd a 2010-es értéket.

Olcsóbban tankolhatnak az Autóklub-tagok
Egy kétoldalú megállapodás eredményeképpen kedvezményesen vásárolhatnak üzemanyagot a Magyar Autóklub tagjai a Mol Nyrt. 320 kútjánál. A közösen kibocsátott Green kártyával EVO üzemanyag vásárlása esetén a kedvezmény 10 forint literenként, míg más esetekben 6 forint.

A közös kártya hasonló ahhoz, amelyet korábban a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete és a Mol bocsátott ki, ám utóbbit csak az egyesület tagjai, azaz a fuvarozók vehették igénybe.

A kártyát 70 ezer klubtag írásban igényelheti, illetve azok, akik belépnek a szervezetbe. A kártyát használat előtt fel kell tölteni pénzzel, ami történhet például banki átutalással, de a benzinkútnál is be lehet fizetni rá. Az igénybe vett kedvezményt a havi egyenlegkimutatón szerepeltetik, s mindig a következő tankolásnál számítják be.

A kártyával más termékek is vásárolhatók, de a kedvezmény az üzemanyagra vonatkozik.

A klub standard kártyájának éves díja 9600 forint, ami korlátlan helyszíni segítségnyújtással jár együtt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jhony, 2011.05.06 11:10

Aki rengeteget tankol annak nyilván jól jön.
Nem véletlenül a fuvarozókat célozták meg elsőképp.
De ez nem egy új dolog.
A Shell-nek is megvan a maga üzemanyagkártyája.
Ezt inkább amolyan hűségprogramnak lehet felfogni!Csak már ez is átalakult hisz nem azt díjazzák hogy náluk vásárolsz hanem hogy mennyit vásárolsz náluk!
Egy kis matek összeadás, szorzás, és mindenki kiszámolhatja hogy mennyire érné meg neki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gorm, 2011.05.05 17:55

Tök mindegy hogy van kártya vagy nincs, ha egyes kutaknál kedvezmény nélkül is 10-15 Ft-al olcsóbban lehet tankolni mint a MOL-nál. Ráadásul nem szar minőségű ukránt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bozoktibi, 2011.04.27 09:55

@Zodiakus: lehel:Talán azért a kedvezmény a fuvarozóknak,mert végre valaki észrevette,hogy ha a fuvarózók terheit emelik nyilván a lakosságnak kell megfizetni.Persze helyi önkormányzati politikusok bátran szoktak a kamionok kitiltásával kampányolni egyrészt ezt még ők is meg tudják oldani, másrászt mindig találnak hozzá verebet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.04.26 17:39

Ezt már megint nem értem.De hát én már csak ilyen vagyok.Az átkos egyik bűnének tartották hogy "eltérített árakat" alkalmazott.Tehát néhol kedvezményeket adott.A piacgazdaság azt hirdeti,MINDENKI a valós értéket fizesse meg!Most akkor miért ez a kedvezmény a fuvarozóknak?Értem én hogy lassan legszívesebben már a kutya se tankolna itthon.Vicc hogy még osztrákban is olcsóbb az üzemanyag.Lassan az európai országoknak el kellene dönteni hogy talán nem kéne minden bevételt az üzemanyagra építeni.Személy szerint én egy 250 Ft-os benzinárat tudnék elfogadni.Még ebben is van bőven adó.(mert a bérek emelésére én nem látok semmi esélyt kis hazánkban.)Persze ha politikus vagy és te szavazod meg a saját járulékod .....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html