Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Harmadára csökkent a gyerekek száma azóta, hogy a most nyugdíjba vonulók megszülettek. 1955-ben, vagyis amikor az idén nyugdíjba vonulók látták meg a napvilágot, több mint 210 000 gyerek született. Ehhez képest tavalyi évben közel azonos népességszám mellett kevesebb, mint 90 ezer élve született csecsemőt jegyez a KSH. Vagyis egyre kevesebbeknek kell eltartani egyre több nyugdíjast.

Tovább él a magyar, mint gondolná

64 évvel ezelőtthöz képest mintegy 10 évet nőtt az átlag életkor Magyarországon, a KSH legfrissebb, 2018-as számai alapján ez 72 évet jelent a férfiaknál, a nők pedig várhatóan 79 éves korukig fognak élni. Az OTP Nyugdíjpénztár kutatása azonban rámutat: a magyarok több mint fele úgy gondolja, nem fogja megélni ezt a kort, így nem is készülnek fel anyagilag.

A nyugdíjpénztár a felmérésében arra is rákérdezett, hogy a magyarok miként képzelik el nyugdíjas éveiket. A válaszok rámutatnak, hogy az anyagi és egészségügyi biztonság kiemelten fontos számukra. A legfontosabb vágyak között van az egészségügyi problémáktól mentes élet, az anyagi függetlenség a munkával töltött évek után és a minőségi idő a családdal.

Munka és/vagy szerelem?

A pénztár kutatása szerint a magyarok mintegy fele gondolja úgy, hogy kénytelen lesz dolgozni idős korában, ezzel szemben 8 százalékuk lenne olyan nyugdíjas, aki addig dolgozik, ameddig csak tud. Mintegy 15 százalékuk folytatná kedvtelésből karrierjét nyugdíjas évei alatt. Bizonyosan ehhez a táborhoz tartozna az amerikai Anthony Mancinelli, aki a világ legidősebb borbélya. 107 évesen nem tervezi abbahagyni a szakmát, amit immár 96 éve aktívan űz.

Aki mégsem munkával szeretné tölteni az idős korát, annak gondoskodnia kell előre a megélhetésről. Ha valaki 30 éves korától havi 25 000 forintot tesz félre a boldog nyugdíjas korra, annak a nyugdíjba vonulása után 10 éven keresztül, havi 249 000 forinttal több érkezik a számlájára nyugdíjjáradékként az önkéntes nyugdíjpénztártól.

Ha ugyanezt 25 évesen kezdi el valaki, akkor 10 éven keresztül havi 321 ezer forintot kaphat kiegészítésként, ha csak 45 évesen vág bele egy ember a nyugdíj előtakarékoskodásba havi 25 ezer forinttal, akkkor havi 100 ezer forintra számíthat. Nemrég a K&H is kiszámolta, mennyit kell félretenni a gondtalan nyugdíjas évekhez, ők 35 éves kortól kezdve havi 28-29 ezer forinttal kalkuláltak.