Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

- Milyen speciális követelmények jellemzik a Finest kategóriát a többi, sajátmárkás kategóriához és a versenytársakhoz képest?

- Az impozáns Tesco Finest-választék a legnagyobb igényességgel előállított és beszerzett, exkluzív termékekből áll. A sajátmárkás választékunk széles köre a vásárlók minden rétegét és minden igényüket is megcélozza.

Ha egy-egy mondattal szeretnénk jellemezni a három sajátmárkánkat, akkor azok a következők lennének:

  • Value: "Betárazok az alaptermékekből"
  • Tesco Brand: "Hétköznapi klasszikusokat fogok főzni"
  • Finest: "Le szeretnélek nyűgözni"

A Tesco Finest termékek a kategóriájukban a legjobb minőséget illetve származást jelentik. Itt olyan különlegességről beszélünk, amik túlmutatnak a közismert márkák tulajdonságain. E besorolásnál többféle szempontot veszünk figyelembe, pl. különleges, az általánosan ismert technológiánál jobb, kíméletesebb eljárásmód használata a gyártás során; az összetevő származását illetően különleges tulajdonságokat rejt-e magában a termék; a minőségi paraméter szempontból kategóriájában a legjobb; ízösszetétele érdekes, nem szokványos; csomagolása jó minőségű, stílusa könnyen felismerhető és szerethető.

- Egy olyan hétköznapi termék esetében, mint a tojás, miben tud jobb lenni a Finest?

- A Tesco Finest tojások mindegyike alternatív, állatbarát, mélyalmos tartásból származik, amelynek előnye, hogy az állatok a baromfiólakon belül nem korlátozottak a szabad mozgásukban, almozott kaparótér áll rendelkezésükre, ahol gyakorolhatják az állatra jellemző tevékenységeket. A Tesco Finest tojásokat adó tyúkok a tartáson kívül speciális étrendet is igényelnek, ugyanis a táplálék összetétele befolyásolja a tojás minőségét, beleértve a tojás sárgájának színét, vitamin- és szeléntartalmát. Emellett a tojások méretüket tekintve is a legnagyobb (L-XL) méretkategóriába tartoznak, így ezeknek a legjobb a héj-tojás állomány arányuk. (A Tesco Finest tojások előállításáról, csomagolásáról részletesen itt olvashat.)

Ezeket a feltételeket jelenleg két beszállító tudja biztosítani - az általuk alkalmazott állatbarát technológia fontos szempont a vállalatunk számára.

A csomagolásban "imagic" típusú dobozokat használunk, mert ez a csomagolóanyag-típus nyújtja a legmegfelelőbb védelmet a nagyméretű tojások számára. Továbbá a különféle színválasztéknak és a nagy címkeméretnek köszönhetően kitűnő megjelenést biztosítanak a terméknek, mely alapján a vásárlók is könnyebben tudják beazonosítani őket az áruházak polcain.

- Mi szól az áruházi tojásvásárlás mellett a piacon történő beszerzéssel szemben?

- A piacon árusított tojásokra - adott mennyiségi határig, nem vonatkozik az egyenkénti jelölés előírása -, míg a nálunk kaphatóakra igen. E jelölésből a származási ország, a tojótelep, illetve az alapanyag-eredet is könnyebben nyomon követhető. Az állandó beszállítói bázis és alapanyagforrás is az áruházaink mellett szól. Mindez azt jelenti, hogy az áruházainkban kapható termékek minősége garantált, biztonsággal fogyaszthatók, hiszen ellenőrzött partnerektől kerülnek hozzánk, reklamáció esetén pedig a forgalomba hozó könnyebben elérhető.

Fotó: Németh Péter, Index.hu

- Az egyes termékkörökben milyen speciális minőségellenőrzési feladatok vannak?

- Az egyes termékkörökben termékspecifikációk készültek, raktári minőségellenőrzési folyamatunk során kollégáink az abban megadott kritériumokat szem előtt tartva vizsgálják a beérkezett árukat.

- Milyen speciális követelményeknek kell megfelelniük a Tesco frissáru-beszállítóinak?

- Ahhoz, hogy valaki sajátmárkás terméket gyártó beszállító lehessen, több követelményt is teljesítenie kell. Így például a vállalkozásnak meg kell felelnie a Tesco Élelmiszer-előállítási Szabványnak (TFMS, TPPS), elengedhetetlen továbbá a jogilag tiszta és törvényes működés, a megfelelő kapacitás, a versenyképes ár és a kiváló minőség.

- Milyen egyéb átvilágítási folyamaton kell keresztülmennie annak, aki beszállító akar lenni?

- Minden évben kiküldjük az etikai önértékelő kérdőívet beszállítóink részére, majd a beérkezett válaszok alapján értékeljük és eldöntjük, hogy szükséges-e etikai auditot végezni.

- Hogyan segít a Tesco a beszállítóinak a minőség fejlesztésében?

- Folyamatos technológusi látogatások során segítjük partnereinket a megfelelő minőségbiztosítási rendszer fenntartásában, valamint javaslatokat adunk folyamataik továbbfejlesztésére. A termékfejlesztéseket az új piaci trendeknek megfelelően, közösen alakítjuk ki és a teljes folyamat során támogatjuk szállítóinkat.

Fotó: Németh Péter, Index.hu

- Mekkora üzemmérettől kezdve van esély bekerülni a beszállítói listába?

- Beszállítói partnerkapcsolatunk nincs üzemmérethez kötve. Országos beszállítói partnereink mellett dolgozunk olyan vállalkozásokkal is, akik regionális szinten látják el áruházainkat.

Az igazán nagy kihívás a kellő mennyiség előállítása, de sokszor a marketing, a stratégiai tervezés és a finanszírozás terén is nagy lehetőségek vannak még, melyek kiaknázásra várnak és versenyképesebbé tehetnék a hazai vállalkozásokat. Szűkös hazai kapacitásra jó példa a tojás, melyből - bár évről-évre nő a Tescóban a magyar arány - még mindig vannak olyan hónapok, amikor importra szorulunk, hogy képesek legyünk kiszolgálni a vásárlóinkat.

- Pontosan mit jelent a shelf life teszt és mi történik akkor, ha az adott termékről a teszt során kiderül, nem bírja ki a megadott dátumig?

- A shelf life teszt azt jelenti, hogy meghatározott zöldség- és gyümölcstermékekből tárolási próbára mintát veszünk ki. Naponta vizsgáljuk, hogy az érzékszervi tulajdonságaik milyen mértékben hanyatlanak, a detektált minőségi hibákat és az eredményeket feljegyezzük a teljes fogyaszthatósági idő végéig.

Amennyiben a teszt végeredménye az, hogy a termék nem bírja ki a meghatározott teljes fogyaszthatósági idő végéig, úgy a termék technológusával egyeztetve módosítjuk az adott termék specifikációját.

Fotó: Németh Péter, Index.hu

- Mi történik, ha a Nagy-Britanniába küldött termék az ottani növényvédőszer-teszten megbukik? Mi lesz a boltokban lévő termékekkel, milyen eljárás vár a beszállítóra? Milyen hatóságokat értesítenek ilyen esetben?

- Pozitív peszticid-teszt esetén - amennyiben még elérhető a termék az áruházakban -  termékvisszahívásban szerepeltetjük a terméket, vagyis azonnal lekerül az áruházak polcairól, szerződött partnerünk elszállítja és meg semmisíti. A termék kezelésével és forgalmazásával kapcsolatban legtöbbször a hatóság határozatában foglaltak köteleznek minket.


A cikk a Tesco támogatásával készült.