Meglepő tételek bukkantak fel a NAV árverésén

Nem mindennapi tételek kerülnek kalapács alá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverési felületén, ahol a végrehajtások során lefoglalt vagyontárgyakat értékesítik. Most Szőnyi István, Vaszary János és Mednyánszky László több millió forint értékű festményeire lehet licitálni.
Domokos Erika, 2021. január 21. csütörtök, 06:20
Fotó: NAV - Szőnyi István: Zebegényi dombok (festmény)

A NAV a Facebook-oldalán műgyűjtők figyelmébe ajánlotta az elektronikus árverési portáljára a napokban kikerült árverési tételeket. Az adóhivatal az e-árverés felületén a végrehajtási eljárásai során lefoglalt ingatlanokat és ingóságokat értékesíti.

Ezúttal híres magyar - a XIX. század végén, a XX. század elején élt - festők műveit lehet megvásárolni. A három nagy értékű festményt - az árverési hirdetmények szerint - a NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatósága foglalta le a Binext Ügynöki és Kereskedelmi Kft.-vel szemben folytatott végrehajtási eljáráson.

A festményekhez Einspach Gábor igazságügyi szakértő készített szakvéleményt, amit előzetesen megtekinthetnek az árverések iránt érdeklődők.

  • Mednyánszky László Fehér falú házak között című festményére március 1. és 4. között lehet licitálni, az alkotás becsértéke 4 millió forint, a minimális ajánlat, amit elfogad érte a NAV, 2 millió forint.
  • Vaszary János A velencei Canal Grande című festményére március 8. és 11. között lehet ajánlatot tenni, a mű becsértéke 10 millió forint, a minimum ár 5 millió forint.
  • Szőnyi István Zebegényi dombok című festményére március 15. és 18. között lehet licitálni, ennek szintén 10 millió forintban határozták meg a becsértékét és 5 millióban a minimum árát.

A végrehajtás alatt álló Binext Kft. főtevékenysége a hús- és húskészítmények nagykereskedelme, a cég több mint 50 százalékos befolyással rendelkező tagja Kupó András - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2021.01.21 18:36

Hű de értékes festmények? Hol vannak Munkácsy, Gaugin, Picasso ( kék, rózsaszín korszaka ), Monet, Manet, Cézanne,etc. ezek még mindig ott "lógnak" a moszkvai Puskin múzeumban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html