Idén augusztus végén 223 jegyellenőr dolgozott a BKK járatain és további 62 a HÉV-en - tudta meg a Napi.hu a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-től (BKK). Ez azt jelenti, hogy tovább folytatódott az elmúlt évek rohamos létszámcsökkenése.

2013-ban még 365 ellenőr dolgozott a BKK-nál, illetve 76 az akkor még a BKV Zrt.-n belül működő HÉV-nél. (A HÉV-et mintegy két éve átvette a MÁV Zrt. a fővárosi önkormányzattól.)

A BKK természetesen a szűkülő humánerőforrás mellett is próbál hatékonyan fellépni a bliccelőkkel szemben:

  • hatósági jogkörrel rendelkező közterület-felügyelők kísérik el az ellenőröket,
  • az összes vonalon előre nem kiszámítható módon jelennek meg az ellenőrök
  • és hamar visszatérnek az már ellenőrzött vonalakra.

Emellett igyekeznek minden pótdíjat behajtani.

Az ellenőrök száma
ÉvBKK-ellenőrHÉV-ellenőr
201336576
201435679
201534079
201629168
201726258
201822362
Forrás: BKK

Arra a kérdésünkre, hogy a dolgozók részesülnek-e oktatásban arról, hogyan hogyan álcázzák magukat, vagy legyenek legalább kevésbé felismerhetők, a BKK azt válaszolta, hogy

nem törekszenek arra, hogy a jegyellenőrök ne legyenek felismerhetők.

Ezt választ adhat arra a kérdésre is, hogy miért lehet néha a villamos-és buszmegállóban egy csoportban álló ellenőrökkel találkozni, akik csak akkor válnak szét ha a jármű már megérkezett és vélhetően ennek jegyében vezették be a formaruhákat is 2018 júliusától. A cég szerint az egységes arculatnak köszönhetően a jegyellenőrök megjelenése az utasokat jogkövető magatartásra ösztönzi, növeli az együttműködési hajlandóságukat.

A formaruhában történő munkavégzés összecseng a külföldi gyakorlattal, ugyanis az egységes öltözet nemcsak

a jegyellenőri identitást támogatja, de utal a társasághoz való tartozásra is.

A friss tapasztalatok szerint a formaruha bevezetése óta nőtt az azonnali pótdíjbevételt hozó helyszíni pótdíjazások száma.

Az ellenőrzés hatékonysága azért is fontos a BKK-nál, mert nemrég kiderült, hogy a cég még csak céldátumot sem tud adni arra mikor vezetik be az elektronikus jegyrendszert.

A kép forrása: Napi.hu/Szász Péter.