BUX
40021

Meglepték a devizahitelesek az elemzőket

A feltételezésekkel ellentétben egyáltalán nem vált jellemzővé, hogy felgyorsítanák a banki ügyfelek a hitelek visszafizetését, sőt ezzel ellentétes tapasztalatok is akadnak.

B. Varga Judit, 2011. augusztus 28. vasárnap, 14:22

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Több elemző is hangsúlyozta, hogy azok a banki ügyfelek, akik tehetik, igyekeznek minél hamarabb megszabadulni devizahiteleiktől. Sokan az előtörlesztéseknek tudják be, hogy az adóelőny eltűnni látszik a rendszerben (sem a megtakarítások növekedésében, sem a fogyasztás élénkülésében nem mutatkozik meg ennek hatása).

A CIB-nél érdeklődésünkre elmondták: ezen a téren semmilyen változást sem érzékeltek. A lakosság körében nem tapasztalták az előtörlesztések számának növekedését az UniCreditnél sem. Mint hozzátették: a hitelfelvétel árfolyamához képest erős deviza nem is kedvez az előtörlesztésnek, hiszen így az ügyfél realizálná az időközben keletkezett árfolyamveszteséget. Hasonlóan válaszoltak lapunk kérdésére az MKB-nál is. Csupán a Raiffeisennél látnak kismértékű, jelentős változásnak semmiképpen sem mondható növekedést ezen a téren.

Háztartási tranzakciók 2011. első félév (milliárd forint)HitelBetétForint103,16,5Deviza−237,652

A Budapest Bank (BB) pedig éppen azt észlelte, hogy a jelzáloghiteleknél az utóbbi időben határozottan csökkent azoknak a tranzakcióknak a száma, amikor az ügyfelek lejárat előtt zárják le szerződésüket. Személyi kölcsönök esetében hasonlóan csökkenő trendet figyeltek meg az előtörlesztések számát tekintve. Úgy vélik, ezen ideiglenes és egyszeri növekedési hatást hozhat majd a nyugdíjpénztári reálhozamokból történő előtörlesztés.

A lakossági üzletágban a 2010-es évhez képest az elő- és végtörlesztések száma a devizahitelek forinthitelekké történő átváltásával együtt is csökkenő tendenciát mutat, mind a fedezetlen, mind az ingatlanfedezetes hitelek tekintetében az OTP-nél is. Ez a bank szakemberei szerint részben azzal magyarázható, hogy a megemelkedett devizaárfolyamok hatására a háztartások törlesztési terhei növekedtek, ezzel párhuzamosan pedig csökkent az a megtakarítható összeg, amelyet a hiteleik elő-, illetve végtörlesztésére fordíthatnának.