A lap értesülései szerint elsősorban az egykori NABI Kft. szakembereit szeretnék foglalkoztatni. A török befektető ugyanis az amerikai buszgyárat vette meg. A tulajdonos a Kapospontnak exkluzív interjút adott, amelyben elmondta: 7 és fél milliárd forintot fektetnek be. Brazília helyett választották Kaposvárt - írta az Index.

A Metyx törökországi gyárában úgynevezett kompozit műanyaggal dolgoznak, "amivel csak nagyon kevesen tudnak a világon". Az egykori NABI szakemberei a kevesek egyike. Ezért is szeretnének Kaposváron terjeszkedni.

"Nem volt a terveink között, vagy a költségvetésben egy magyarországi bővítés, de amikor láttam, hogy hogyan dolgoznak itt az emberek és mit állítanak elő, annyira izgatott lettem, hogy felülírtunk minden tervünket és a korábbi terveinket Braziliával kapcsolatban legalább két évvel odébb toltuk" - avatta be a részletekbe a KaposPontot a Metyx tulajdonosa, Ugur Ustunal.

Kaposváron elsősorban szélerőműlapátokat gyártanának. A tulajdonos elmondása szerint ugyanis "a szélenergia használata nagyon terjed". A lapátok pedig kompozit műanyagból készülnek.

"Az elmúlt hónapokat azzal töltöttük, hogy megpróbáljunk a NABI-ból elbocsátott embereknek munkát szerezni. Az amerikaiak korábban jelezték eladási szándékukat, ekkor bukkant fel a török befektető" - mondta Szita Károly Kaposvár polgármestere.

A tervek szerint 20-25 emberrel kezdenék meg a munkát Kaposváron. A tulajdonos stábunknak azt is elárulta, hogy 5 év alatt 7 és fél milliárd forintból fejlesztenék a gyárat. A későbbiekben pedig összesen 200 embert vennének fel.