Megmenekülhet az Eybl 600 dolgozója

Mintegy hatszáz munkahely maradhat meg az Eybl Hungária Kft.-nél, amely jó eséllyel vevőre talált - közölte a felszámoló Vectigalis Zrt.
Leszák Tamás, 2009. szeptember 2. szerda, 16:56

A drámai autóipari recesszió ellenére sikerrel zárulhat a Vectigalis Zrt. közvetítői ténykedése az Eybl Hungária Kft.-nél: a felszámoló cég az autóipari beszállító életben tartása mellett döntött, és a hosszas, az év eleje óta tartó tárgyalások során sikerült megőrizni azt a 600 munkahelyet, amelyet a vállalat biztosított. Közel egy év erőfeszítései végül meghozták az eredményt - mondta Péter Márta, a Vectigalis felszámolóbiztosa. Az Eybl Hungária megvételére több cég érdeklődött, és már érvényes ajánlat is érkezett. A Vectigalis egészen az esetleges üzlet megkötéséig menedzseli tovább az Eybl osztrák autópiaci cég magyar leányvállalatát.

Még komoly tárgyalások várnak ránk, hiszen a pályázat felbontása csak most történt meg - fűzte hozzá Varga Jenő, a Vectigalis Zrt. igazgatója. Szerinte úgy tűnik, jó úton haladnak afelé, hogy a hosszú munka és a finanszírozó bankkal történő egyeztetés meghozza gyümölcsét: megmenekülhet 600 munkahely, és a súlyos autóipari válság ellenére életben tarthatják az Eybl Hungária Kft.-t.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, a felszámoló július végén hirdette meg a hitelezőkkel szemben négymilliárd forintos adósságot felhalmozó Eybl Hungáriát, a cég irányárát nettó hárommilliárd forintban határozták meg. Az osztrák és német anyacégek mellett az Eybl román leányvállalatának is jelentős része volt abban, hogy az év elején csődbe ment az osztrák cégcsoporthoz tartozó Eybl Hungária. A román cég 31,7 millió euróval tartozott a Magyarországon négy üzemet működtető, autóülés-huzatokat és kárpitokat gyártó társaságnak. A felszámolás elindulásakor a felszámoló a termelés folytatása mellett döntött, a kormány a munkahelyek megtartása érdekében 16 millió euró erejéig garanciát vállalt a társaságot segítő forgóeszközhitel visszafizetésére. Ennek ellenére a rendelésállomány további csökkenése miatt a társaságnál újabb leépítésekre volt szükség, júliusig közel 900 dolgozót bocsátottak el (tavaly még négy telephelyen több mint 1500 dolgozót foglalkoztatott az Eybl).

HOZZÁSZÓLÁSOK