Megmentenék a Zemplén-Húst - a tulaj nem kér belőle

A sátoraljaújhelyi Zemplén-Hús Kft. megmentésén, mintegy harminc munkahely megtartásáért küzd a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település önkormányzata, a cég az idén év elején szüntette be termelését, miután évek óta komoly értékesítési nehézségekkel küzdött a piac jelenlegi körülményei és a húsipar országos válsága miatt.
MTI, 2013. január 29. kedd, 19:14
Fotó: Napi.hu

Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) Sátoraljaújhely polgármestere keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a társaság ingatlanjai, az üzem berendezései minden kritériumnak megfelelnek, ezért akár bármely pillanatban újraindítható a termelés. Ennek feltétele ugyanakkor az, hogy a kft. tulajdonosa eladja tulajdonát, és azt - elsősorban - szakmai befektető vásárolja meg. A zempléni város polgármestere a térség nagyobb állattartóival tárgyalásokat kezdett erről.

Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról szólt: amennyiben sikerül egy olyan szakmai és pénzügyi befektetői kört összehozni, amely képes az üzemet gazdaságosan és jó színvonalon működtetni, a kormányzat kész a projektet a gyulai, pápai és kaposvári példához hasonlóan, az önkormányzaton keresztül támogatni.

Pásztor Sarolta, a Zemplén-Hús kft. ügyvezetője korábban újságírói érdeklődésre azt közölte: a sátoraljaújhelyi húsüzem hosszú ideje veszteségesen működik, tartalékait felélte. Ezért tulajdonosi döntés alapján a termelését megszüntette, a társaság ugyanakkor a fennálló béreket és végkielégítéseket teljes mértékben kifizeti, szállítói- és köztartozásbeli kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tesz.

A cég jövőjéről és a segítségnyújtásáról az elmúlt héten tárgyalt Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a város vezetésével. Ezen az egyeztetésen a kft-t nem képviselte senki. A politikus a megbeszélést követően újságíróknak azt mondta: meglepetésként érte, hogy a vállalat vezetője az egyeztetési idő előtt arról tájékoztatta, bezárták az üzemet, és megkezdődött a dolgozók elbocsátása. A bejelentés azért érthetetlen, mert az egyeztetésnek éppen az lett volna a lényege, hogy milyen segítséget kaphat a bajba jutott cég.

Néder András, a társaság pénzügyi és controlling igazgatója az Észak-Magyarország című megyei napilapnak ezzel kapcsolatban akkor azt nyilatkozta: mivel társaságuk szándéka, illetve a minisztérium lehetőségei merőben eltérnek egymástól, ezért a megbeszélés részükről okafogyottá vált és nem volt szükséges részvételük. Az igazgató hangsúlyozta: a Zemplén-Hús Kft. tulajdonosai stratégiai döntést hoztak arról, hogy ki akarnak vonulni a húsfeldolgozásból, mint üzletágból, emiatt nem kívánnak állami segítséget igénybe venni. Céljuk az üzem értékesítése, esetlegesen hosszú távú bérbeadása.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.01.29 23:08

@Bhole: Elméletileg,persze a globál -kapitalizmus már másról szól...,nyugaton is ,csak profitmaximalizálásról...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.01.29 23:03

Más valamit ellop... izé... elprivatizálni és megint más működtetni. A tulajdon felelősséggel is jár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.29 21:46

Az ilyen húsüzemek a 90-es évek elején kerültek különböző ,bizonytalan hátterű/olajos ,meg más/ maffiaszerű csoportokhoz ,akik nem fektettek be a jövőbe ,csak felélték a hasznot mindig ....,persze nem csak húsüzemekkel történt ez ...,például MAL.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html