Megmozgatta az Audi a megyei munkaerőpiacot

Megmozdította a Győr-Moson-Sopron megyei munkaerő-piacot az Audi győri gyárbővítése; a beruházás eddig ezerrel csökkentette a munkát keresők számát.
MTI-Eco, 2011. május 12. csütörtök, 08:26
Fotó:

A számokban egy hónapja mutatható ki a változás - mondta Rimányiné Somogyi Szilvia, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója az MTI érdeklődésére. Mint modnta: az egy évvel ezelőttihez képest kétezerrel csökkent a megyében az álláskeresők száma, ennek mintegy fele az Audi-beruházás, illetve a beszállítók fejlesztései kapcsán talált munkát.

A megyében a munkát keresők száma jelenleg mintegy 12 és fél ezer; ez azt jelenti, hogy a munkaképes korú lakosság körében a tavalyi 7,2-ről 6,1 százalékra esett az álláskeresők aránya. (Az országos munkanélküliségi ráta a KSH adatai szerint az idén az első negyedévben 11,6 százalék volt.)

Kérdésre válaszolva az igazgató elmondta: átmenetileg elképzelhetőnek tartják, hogy a megyén kívülről hozzanak munkavállalókat a megnövekedett kereslet kielégítésére. Hogy ez mekkora időszak lesz, az "teljes egészében az Audi-beruházás üteméhez igazodik". Felmerült, hogy Pécs és Salgótarján környékéről toborozzanak munkaerőt, pillanatnyilag azonban még helyi munkavállalókkal ki tudják elégíteni a keresletet - jegyezte meg.

A győri ipari parkban sok olyan cég van, amely most profilt bővít, hogy beszállítója lehessen az Audinak - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK