Két és félszer akkora az esélye, hogy uniós és kétszer akkora, hogy hazai forrású közbeszerzésen lopnak, mint hét éve - derült ki az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorának tegnapi adásából. A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) a műsorban mutatta be az elmúlt hét év közbeszerzéseiről szóló tanulmányát. A kutatók majdnem 130 ezer szerződést néztek át tételesen, hogy kiderítsék hogyan alakultak a korrupciós kockázatok a közbeszerzéseknél 2009 és 2015 között - írták közleményükben.

A műsorban Tóth István János, a CRCB igazgatója azt mondta, hogy az Európai Unió téved, ha azt hiszi, hogy hatékonyan tudja ellenőrizni az általa nyújtott fejlesztési források elköltését. A tanulmányból ugyanis az derül ki, hogy az uniós pályázatokat még a hazai pályázatoknál is kevesebb indulóval, átláthatatlanabbul és magasabb korrupciós kockázatok mellett bonyolítják Magyarországon.

EB: korlátozott a verseny, nem kielégítő az átláthatóság

A rendelkezésre álló adatokból arra lehet következtetni, hogy továbbra is széles körben elterjedt a szerződések közvetlen odaítélése - állapította meg az Európai Bizottság (EB) friss, 2016-os Magyarországról szóló országjelentésében a közbeszerzésekkel kapcsolatban, amit a Napi.hu tegnap közölt. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya 13 százalék volt 2015-ben, szemben az Európai Gazdasági Térség (EGT) 4 százalékos átlagával. Ezenkívül az odaítélt szerződések 36 százaléka esetében (a keretszerződéseket leszámítva) csupán egy pályázat érkezett a nagyobb értékű ajánlati felhívásokra, szemben az EGT 21 százalékos átlagával.

Az üzleti szférát képviselő válaszadók jelentős része fejezte ki aggodalmát a közbeszerzésekben tapasztalható korrupció miatt: 60 százalékuk tett említést konkrét cégekre szabott feltételekről, 52 százalékuk pedig úgy vélekedett, hogy elterjedt jelenség az összejátszással történő ajánlattétel - írta jelentésében az EB.

A pénzek 12 százaléka jutott kormányközeli vállalkozókhoz

A kormányhoz közel álló vállalkozók közbeszerzési sikereiről a CRCB tanulmánya megállapítja, hogy 2013-ban a Simicska Lajoshoz, Garancsi Istvánhoz, Mészáros Lőrinchez vagy Tiborcz Istvánhoz köthető cégek az összes közbeszerzésen megszerezhető pénz 12 százalékát nyerték el.

A Korrupciókutató Központ Budapest azt is kimutatta, hogy bár a korábbi években Simicska Lajoshoz köthető cégek rendre több tucat (2013-ban 73, 2014-ben 65 darab) közbeszerzésen tudtak nyerni, Orbán Viktorral kirobbant háborújának évében, 2015-ben már csak 8 pályázatuk volt sikeres - áll az RTL közleményében.