Megnöveli Kecskemétet a Mercedes

Az elmúlt években már megépült a gyárhoz vezető autó- és kerékpárút, de nagyobb feladatai is lesznek a városnak. A városvezetés szerint néhány éven belül akár 15 százalékkal is emelkedhet Kecskemét jelenlegi 110 ezres lélekszáma.
Diószegi József, 2011. július 26. kedd, 16:10
Fotó: Napi.hu

A Mercedes megjelenése a legkülönbözőbb területeken és ágazatokban adott és ad feladatot a város számára − fogalmazott lapunknak Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. Az oktatásnál egyik fő  céljuk az volt, hogy megtörténjen az öt új járműipari szakma − mechatronikus, szerszámkészítő, gépjármű-technikai szerelő, bevonattechnikai szerelő és autógyártási szerelő − akkreditációja. E szakmákat duális képzés keretében oktatják majd, előrehozott szakképzésű, három évfolyamos alternatív osztályokban.

Új képzések indulnak

Kecskemét a megyei kereskedelmi és iparkamarával, a Mercedessel és további tíz, a városban működő járműipari céggel együtt készítette elő a szakmák bevezetését. Az öt szakma bekerül az Országos Képzési Jegyzékbe, és napokon belül megszületik a szakmai és vizsgakövetelményekről szóló miniszteri rendelet. Ez pedig nemcsak Kecskemétnek és a Mercedesnek fontos, hanem minden olyan városnak, ahol járműgyártás folyik. Mivel Kecskeméten már 2009-ben elindították a duális képzés előkészületeit, ettől a tanévtől indulhat az oktatás is. Ősztől új helyen, a Lestár Péter Szakközépiskola épületében működik a Mercedes Schule felső tagozata.

Az önkormányzat, az iparkamara, a főiskola közösen hozta létre az Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit (AIPA) Kft.-t azzal a céllal, hogy a Mercedes-beruházás kapcsán jelentkező feladatokat koordinálja. Harminc vállalkozás részvételével több mint egy éve gazdaságfejlesztési klasztert alapított, amelynek fő feladata benchmarking klub üzemeltetése, illetve a beszállítási lánc elemeihez tartozó gazdálkodó szervezetek felkészítése olyan képességekre, amelyekkel egyszerűsíthetik az autóipari beszállítói rendszerekbe való beilleszkedésüket.

Az AIPA Kft. másik nagy eredménye a Kecskeméti Főiskolán zajló jelentős változások, 2012 szeptemberétől egy új típusú duális képzés indul el a Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karon, járműmérnöki szakon. A Mercedesnek köszönhetően már 2011 szeptemberétől több frissen felvételt nyert mérnökhallgató kezdheti el tanulmányait a Duale Hochschule Baden-Württemberg stuttgarti karán, akik tanulmányaikat a következő tanév szeptemberétől a Kecskeméti Főiskolán folytatják. Ezt a speciális főiskolai képzést sikerült szintén országos szintre emelni, mivel a Széchenyi Egyetem, az Audi, a Mol és a Mercedes, valamint a Kecskeméti Főiskola közösen indítja a járműmérnöki duális alapképzést.

Lakóparkok, óvodák épülnek

A városvezetés számításai szerint néhány éven belül akár 15 százalékkal is emelkedhet Kecskemét jelenlegi 110 ezres lélekszáma. Emiatt szükség lesz új bölcsődei, óvodai férőhelyekre. A német családok számára két új lakópark épült, a város háromszáz új bérlakást is ki szeretne alakítani.

Az elmúlt években már megépült a gyárhoz vezető autó- és kerékpárút, de a jövőben ennél sokkal nagyobb feladatai vannak a városnak. Három közelekedésfejlesztési pályázatot indítottak el, összesen 135 milliárd forint értékben, ezek megvalósíthatósági tanulmányai már készülnek. A kerékpárutakat szintén pályázati pénzből fejlesztik. Folyamatosan egyeztetnek a tömegközlekedésről is, új buszjáratokat kellett indítani, és ahogy halad előre a Mercedes beruházása, a járatsűrűség is folyamatosan bővül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2011.07.26 16:58

Öröm lesz majd látni úgy még ebben az évtizedben a kihalt Kecskemétet, a bedőlt Mercedest, a tönkrement Audit és azt a rengeteg kamiont, amely majd a baleseteket okozzák, eltűnni az utakról. Csináljátok azt a nagy nulla értékű romhalmazokat, a tömeggyilkoló belsőégésű szarokat, ideje egyszer eltűnnie a csillagnak is, meg a négy karikának is a süllyesztőbe. A BMW pofánver benneteket és mehettek a levesbe...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html