Hosszas huzavona végére került pont kedden azzal, hogy a BorsodChem megállapodott hitelezőivel a vállalat pénzügyi átstrukturálásáról.

A megegyezés részeként a kínai Wanhua vegyipari csoport 38 százalékos részesedést szerzett a BorsodChemet birtokló First Chemical Holding Kft-ben, és opciót kapott arra, hogy többségi tulajdonossá váljon.

A kínaiak ezzel párhuzamosan 140 millió euró (mintegy 39 milliárd forint) forrást bocsátanak a vállalat rendelkezésére, amit a BC az új TDI-üzemének, salétromsav-gyárának felépítésére és általános vállalatfinanszírozásra fordít.

Jason Ding a Wanhua Industrial Group vezérigazgatója a jelenlegi menedzsmenttel képzeli el a kazincbarcikai vállalat jövőjét és felékérte az orsztrák VCP-t, hogy továbbra is vállaljon részvényesi szerepet. A kínaiak így minden bizonnyal csak a meghatározó tulajdonos brit Permira tulajdorészét fogják kivásárolni. A Wanhua hangsúlyozta, hogy fejleszteni kívánja a helyi termelést.

Wolfgang Büchele elnök-vezérigazgató szerint a megállapodással biztonságban vannak a munkahelyek a borsodi vállalanál és az újrainduló (korábban leállított) beruházások révén emelkedik majd a vállalat jövedelmezősége.