Megoldást találtak a nagy kérdésekre

A közlekedési balesetek megelőzésére színes fénnyel jelző okosjárdát, valamint a veszélyt jelző rezgő cipőfűzőt és ruházatot, a hátrányos helyzetű gyerekek segítésére pedig programozásra tanító képzési programot javasoltak az IT Services Hungary (ITSH) Innovation Boot Camp rendezvényén részt vevő külföldi és hazai innovátorok.
MTI, Napi.hu, 2016. november 11. péntek, 17:41
Fotó: Reuters

Azt kérte ugyanis az ITSH, találjanak digitális megoldást az ENSZ fenntartható fejlődési céljai közül kiválasztott kihívásokra.

Egy tanulmány szerint a hang nélkül működő elektromos és önműködő járművek 19 százalékkal növelhetik a gyalogosokat érintő közlekedési balesetek számát. Az innovátorok ezért kidolgoztak egy közlekedésbiztonsági pilot programot, amelyet először Budapesten, a XIII. kerületben szeretnének megvalósítani, ahol magas a gyalogos közúti balesetek száma - mondta Jason Romeyko, az Innovation Boot Camp mentora.

Egy alkalmazás segítségével monitoroznák a gyalogosok mozgását, és összehangolnák a közúti adatokkal, és erre épülő veszélyjelző alkalmazásokat fejlesztenének ki a gyalogosok számára. Például okos ruhák, a gyerekek esetében rezgő cipőfűzők jeleznék, ha a járda széléhez érnek, az okos járda pedig fénnyel hívná fel a figyelmet a veszélyhelyzetre.

Az idén 10 éves születésnapját ünneplő IT Services Hungary Kft. a német T-Systems International magyar leányvállalata. A cég Magyarország legnagyobb ICT-munkaadója, 4440 embert foglalkoztat, akik átlagos életkora 32 év. A cég nemrég jelentette be, hogy 2019 végéig 360 új munkahelyet hoz létre Szegeden, Debrecenben és Pécsett.

A hátrányos helyzetű gyerekek közül sokan idő előtt abbahagyják a tanulást, így jelentős hátránnyal indulnak a munkaerőpiacon, miközben 22 ezer informatikus hiányzik Magyarországon.

Egy oktatási program ezt a két kihívást egyszerre tudná kezelni - mondta Jason Romeyko. A javaslat szerint mobil számítástechnikai tantermeket állítanának fel hátrányos helyzetű régiókban - de iskolákban is létrehozhatók erre szolgáló helyek -, és egy lépcsőzetes képzési programot dolgoznának ki.

Az első kurzus a számokkal való ismerkedést, a második a logika fejlesztését segítené, a harmadik a grafikai alapokat fektetné le. A harmadik szint elvégzése után már alap szintű programozási feladatokat is képesek lesznek elvégezni a fiatalok. A negyedik kurzus a robotikával foglalkozna, a legjobb tanulókat állásajánlatokkal ösztönözhetnék a programban részt vevő informatikai cégek.

A cég az ötletek továbbvitelére külön projektcsapatot hozott létre, és partnerek jelentkezését várja, akik részt vennének a projektekben.

HOZZÁSZÓLÁSOK