Azt kérte ugyanis az ITSH, találjanak digitális megoldást az ENSZ fenntartható fejlődési céljai közül kiválasztott kihívásokra.

Egy tanulmány szerint a hang nélkül működő elektromos és önműködő járművek 19 százalékkal növelhetik a gyalogosokat érintő közlekedési balesetek számát. Az innovátorok ezért kidolgoztak egy közlekedésbiztonsági pilot programot, amelyet először Budapesten, a XIII. kerületben szeretnének megvalósítani, ahol magas a gyalogos közúti balesetek száma - mondta Jason Romeyko, az Innovation Boot Camp mentora.

Egy alkalmazás segítségével monitoroznák a gyalogosok mozgását, és összehangolnák a közúti adatokkal, és erre épülő veszélyjelző alkalmazásokat fejlesztenének ki a gyalogosok számára. Például okos ruhák, a gyerekek esetében rezgő cipőfűzők jeleznék, ha a járda széléhez érnek, az okos járda pedig fénnyel hívná fel a figyelmet a veszélyhelyzetre.

Az idén 10 éves születésnapját ünneplő IT Services Hungary Kft. a német T-Systems International magyar leányvállalata. A cég Magyarország legnagyobb ICT-munkaadója, 4440 embert foglalkoztat, akik átlagos életkora 32 év. A cég nemrég jelentette be, hogy 2019 végéig 360 új munkahelyet hoz létre Szegeden, Debrecenben és Pécsett.

A hátrányos helyzetű gyerekek közül sokan idő előtt abbahagyják a tanulást, így jelentős hátránnyal indulnak a munkaerőpiacon, miközben 22 ezer informatikus hiányzik Magyarországon.

Egy oktatási program ezt a két kihívást egyszerre tudná kezelni - mondta Jason Romeyko. A javaslat szerint mobil számítástechnikai tantermeket állítanának fel hátrányos helyzetű régiókban - de iskolákban is létrehozhatók erre szolgáló helyek -, és egy lépcsőzetes képzési programot dolgoznának ki.

Az első kurzus a számokkal való ismerkedést, a második a logika fejlesztését segítené, a harmadik a grafikai alapokat fektetné le. A harmadik szint elvégzése után már alap szintű programozási feladatokat is képesek lesznek elvégezni a fiatalok. A negyedik kurzus a robotikával foglalkozna, a legjobb tanulókat állásajánlatokkal ösztönözhetnék a programban részt vevő informatikai cégek.

A cég az ötletek továbbvitelére külön projektcsapatot hozott létre, és partnerek jelentkezését várja, akik részt vennének a projektekben.