Megrohamozták a pénzváltókat az olcsó euróért

A média híradásai felturbózták a forgalmat.
Nagy László Nándor, 2008. május 30. péntek, 08:01
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

A hazai pénzváltóhelyeken számottevő forgalomnövekedést okozott a forint erősödése - néhány helyen időlegesen ki is fogyott az euró. A pénzváltó cégek a hirtelen támadt vásárlási kedvet egyértelműen a média hatásának tudják be. Szerintük ellentétes előjellel, de hasonló jelenség játszódott le, mint korábban, amikor egy hirtelen forintgyengülés esetén a híradások arról szólnak: gyorsan kell devizát venni, mert tovább gyengülhet a forint. Igaz - ismerik el -, most azért lényegesen nagyobb volt a forgalom. Akadt, ahol az átlagos forgalom tízszeresét érték el.

A Raiffeisen Bankkal szerződött pénzváltóknál a pénzintézet tájékoztatása szerint átlagosan háromszor-négyszer nagyobb érdeklődést tapasztaltak. Partnereik - tudtuk meg - ennek ellenére nem kértek rendkívüli valutakiszállítást. A K&H tájékoztatása szerint a megnövekedett forgalmat a napi rutineljárások keretein belül ki tudják szolgálni. Madarász Gyula, az Exclusive Change vezetője úgy véli, a mostani euróvételi boomot felerősíti, hogy az elemzések már arról szólnak: az euró akár 230 forint környékére is gyengülhet a forinttal szemben.

Aki valóban a nyaralására vásárolt be eurót, annak érdemes megfontolnia, hogy pénzét valamely banknál devizabetétben fialtassa az utazás kezdetéig. A bankok az euróbetéteknél is akcióznak, két hónapos lekötésre - igaz minimum 4000 euró esetén - az MKB négyszázalékos kamatot kínál, de aki csak szeptemberben megy nyaralni, az a KDB-nél 4,1 százalékos éves kamat mellett kötheti le euróját - 3 hónapra.

HOZZÁSZÓLÁSOK