Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem rendelte el a milliárdos Bige László letartóztatását, de nem is oldotta fel az ellene elrendelt kényszerintézkedést a Nyíregyházi Törvényszék, mint másodfokon eljáró bíróság - tudta meg a Magyar Nemzet a nagyvállalkozó ügyvédjétől, Zamecsnik Pétertől. Így a műtrágyakirályként is ismert üzletember marad bűnügyi felügyelet alatt, tartózkodási helyét csak engedéllyel hagyhatja el és nyomkövetőt köteles viselni.

Bige Lászlót vesztegetés és hűtlen kezelés alapos gyanújával vették őrizetbe tavaly december 15-én, a bíróság azonban nem tartotta indokoltnak az előzetes letartóztatást, a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója pedig 2021. április 17-ig elrendelte a nagyvállalkozó bűnügyi felügyeletét. A döntés ellen az ügyészség, a gyanúsított és védője is fellebbezést nyújtott be, amelyet a napokban bírált el jogerősen a Nyíregyházi Törvényszék.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság tavaly decemberben a Nitrogénművek tulajdonosát több bűncselekmény elkövetésével gyanúsította meg: kétrendbeli, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, egyrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével, valamint egyrendbeli, önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével. A gyanúsítás és az őrizetbevétel hírére a Nitrogénművek közleményben azt írta: a nyomozás három év alatt nem jutott bírósági szakaszba, és "a vádak teljes mértékben alaptalanok".

Bige László másik, már bírói szakban lévő büntetőügye tavaly október 15-én kezdődött a Nyíregyházi Törvényszéken. A milliárdost üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség, miután a bizonyítékok szerint manipulált az általa gyártott termék eladása során, amiért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől.

Az előkészítő tárgyaláson Bige László tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, a tárgyalásról nem mondott le, így az eljáró bíró tárgyalásra utalta az ügyet; a bizonyítási eljárás február elején kezdődik.