Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A következő egy-másfél évben a kiskereskedelemhez hasonlóan online rendszert vezetnek be a kaszinókban - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedd reggel az MTI beszámolója szerint.

Az önálló szerencsejáték felügyelet létrehozásáról pedig azt mondta a tárcavezető, hogy az technikai változást jelent. Az új szervezet létrehozását egyebek között az igazolja, hogy NAV-főosztályként nem látható el az iparág felügyelete, és további létszámbővítést is igényel a feladat. Mindezzel megerősítik a hatóság hatáskörét is és erősítik az ellenőrzést - fogalmazott Varga.

A 2018-as büdzsét megalapozó salátatörvény tervezete szerint ugyanis az eddig az NGM felügyelte Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) berkein belül, főosztályként működő Szerencsejáték Felügyelet önálló hatósággá válik.

Ráadásul a munkát a jövőben az eddigi egy helyett két miniszter között osztják meg. A jövőben az NGM a koncessziós rendszer működtetésével kapcsolatban (pályázatok kiírása, pályázat nélküli ajánlattételi eljárások lefolytatása, koncessziós szerződés megkötése, végrehajtása), míg az NFM a szerencsejáték szervezés felügyeletével és az önálló szerencsejáték felügyeleti hatóság irányításával kapcsolatos feladatokban lesz illetékes.

Az online pénztárgépek ügyében azért is váratlan a miniszter bejelentése, mert még 2016. áprilisában az MSZP-s írásbeli kérdésre Varga Mihály nevében Tállai András NAV-vezér azt válaszolta, hogy "szerencsejáték szolgáltatás áfamentessége, az asztali élőjáték és a pénznyerő automaták eltérő játékjogszerzési és kifizetési módszere miatt a játékkaszinók forgalmának napi szintű nyomon követéséhez nem az online pénztárgép a legmegfelelőbb eszköz".

Tállai akkori érvelés szerint a "játékkaszinó pénztárának forgalmi adatainál teljesebb képet adnak a játékkaszinók jelenleg is alkalmazott részletes, játékszervezési eseményeket tartalmazó bizonylatai és a játékkaszinókban üzemeltetett videorendszernek a bizonylatokat alátámasztó képi és hanganyagai".

Ezzel együtt 2017-ben is a NAV ellenőrzésének fókuszában volt a kaszinóbiznisz. A korábbi bejelentés szerint ugyanis az ellenőrzési irányelvek alapján a NAV kiemelt feladata 2017-ben is az illegális online és offline szerencsejáték felderítése, hiszen ma már újra számos legális online és hagyományos kaszinó működik.