Mégsem köszönt be a nagy béremelések kora?

A hazai vállalkozások túlnyomó részének nem áll szándékában munkavállalót felvenni, így nem várható a szektorban a foglalkoztatás látványos javulása. Fizetésemelésre a kkv-k durván harmada készül, az ipari szektorban azonban ez közel minden második cégre igaz – derül ki a K&H kkv bizalmi index adataiból.
Napi.hu, 2016. július 25. hétfő, 16:16
Fotó: Stocksnap

A félezer hazai kkv vezető körében végzett K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb eredménye szerint a vállalkozások döntő többsége a jelenlegi munkavállalói létszámmal fog működni a következő egy évben. A munkaerő felvételt tervező cégek aránya 24 százalékról 18 százalékra zsugorodott év eleje óta, és legtöbben csupán néhány főt terveznek felvenni. A kkv szektorban tehát továbbra sem várható a foglalkoztatás látványos bővülése - állapítják meg a közleményben. Nem mindegy azonban milyen szakirányú végzettséggel rendelkezik a leendő munkavállaló, mivel az egyes ágazatokban igen eltérő az elhelyezkedés esélye. Míg az ipari cégek negyede keres új munkaerőt, addig a szolgáltató, kereskedelmi és mezőgazdasági szektorban ez az arány 16-17 százalék körül mozog.

Fizetésemelés a láthatáron

A fizetésemelést tervezők aránya nem változott év elejéhez képest, (37 százalék), átlagosan 3,7 százalékkal kaphatnak magasabb bért a munkavállalók a következő egy évben. Az ipari vállalkozások e tekintetben is kiemelkednek, a szektorban jóval az átlag fölött, közel minden második cég készül béremelésre.

A KSH legfrissebb adata szerint összességében jól megy az iparnak. Májusban az ipari termelés volumene 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg 2016 első öt hónapjában összesen 3 százalékkal bővült a termelés az előző év azonos időszakához képest. Feltehetően ez áll az ipari vállalkozások fokozott munkaerőigényének, illetve fizetésemelési szándékának hátterében.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK