Mégsem lesz ehetőbb a menzakaja?

Egy májusi próbafőzés laborban bizonyított eredményén túl részletes szakmai javaslatok is vannak ahhoz, hogy akár már szeptembertől javuljon a kicsik sótlan/íztelen/beazonosíthatatlan kosztja. De nem fog. A minisztérium ezt azzal intézte el: még fel kell dolgoznia a javaslatokat - írta a hvg.hu.
Napi.hu, 2016. augusztus 16. kedd, 10:50
Fotó: Napi.hu

Még május végén összegyűlt a menzatémában érintett legszűkebb szakmai kör egy próbafőzésre. A kötelezővel szemben úgy is megfőzték az ételeket, hogy azok ne legyenek sótlanok és íztelenek. A szeptemberben pont egy éve hatályos menzareformmal szemben ugyanis az az állandó kifogás, hogy a minimalizált só, a kevesebb cukor- és zsírtartalom, valamint az újfajta, egészségesebb alapanyagok betartása mellett ehetetlen vagy gusztustalan ételek kerültek a kicsik asztalára.

A kétféle módon - rendeletkompatibilisan és felhasználóbarát módon - előállított ételeket nemcsak végigkóstolták közel húszan, hanem az Emmi alá tartozó Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) laborvizsgálat alá vetette a teljes menüsort - írta a portál.

Kiderült egyrészt, hogy a rendeletkompatibilis menüben az ételek "egyöntetűen íztelenek", másrészt az óvodásoknál érvényes grammértékeket még a szakemberek sem tudták betartani. Volt olyan étel, amelybe egyáltalán nem is tettek sót, mégis meghaladta a jogszabályba vésett sótartalmat, mert már az alapanyagokban több só volt a megengedettnél. Vagyis a próbafőzés élesben igazolta a kezdetektől hangoztatott kritikát: totálisan életszerűtlen, hogy akkor ez menne egy napi több tízezer adagot előállító szolgáltató konyháján, vagy egy kis vidéki iskola konyhás nénijének.

A portál információink szerint az első félévben egy sor egyeztetés volt, ahol a közétkeztetők, táplálkozástudományi szakembereik, élelmezésvezetőik megpróbálták elérni a jogszabály valósághoz igazítását. Végül az Emmi illetékeseinek asztalára egy részletesen kidolgozott, a kodifikáció megkezdésére alkalmas szakmai anyagot tettek le, amely orvosolná a menzareform legnagyobb baklövéseit.

Ezt követően állítólag a közétkeztetési cégek gyakorlatilag ígéretet kaptak arra, hogy a szakmai javaslatokat a minisztérium beépíti a rendeletbe. Azóta viszont semmi nem történt, ami azt jelenti, hogy ebből már nem lesz rendeletmódosítás szeptembertől.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2016.08.16 11:58

2016 május végén tesztelték próbafőzéssel azt, amit 2015 szeptember 1-én vezettek be???

TIPIKUSAN DILETTÁNS orbániai ÜGYINTÉZÉS!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html