Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még május végén összegyűlt a menzatémában érintett legszűkebb szakmai kör egy próbafőzésre. A kötelezővel szemben úgy is megfőzték az ételeket, hogy azok ne legyenek sótlanok és íztelenek. A szeptemberben pont egy éve hatályos menzareformmal szemben ugyanis az az állandó kifogás, hogy a minimalizált só, a kevesebb cukor- és zsírtartalom, valamint az újfajta, egészségesebb alapanyagok betartása mellett ehetetlen vagy gusztustalan ételek kerültek a kicsik asztalára.

A kétféle módon - rendeletkompatibilisan és felhasználóbarát módon - előállított ételeket nemcsak végigkóstolták közel húszan, hanem az Emmi alá tartozó Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) laborvizsgálat alá vetette a teljes menüsort - írta a portál.

Kiderült egyrészt, hogy a rendeletkompatibilis menüben az ételek "egyöntetűen íztelenek", másrészt az óvodásoknál érvényes grammértékeket még a szakemberek sem tudták betartani. Volt olyan étel, amelybe egyáltalán nem is tettek sót, mégis meghaladta a jogszabályba vésett sótartalmat, mert már az alapanyagokban több só volt a megengedettnél. Vagyis a próbafőzés élesben igazolta a kezdetektől hangoztatott kritikát: totálisan életszerűtlen, hogy akkor ez menne egy napi több tízezer adagot előállító szolgáltató konyháján, vagy egy kis vidéki iskola konyhás nénijének.

A portál információink szerint az első félévben egy sor egyeztetés volt, ahol a közétkeztetők, táplálkozástudományi szakembereik, élelmezésvezetőik megpróbálták elérni a jogszabály valósághoz igazítását. Végül az Emmi illetékeseinek asztalára egy részletesen kidolgozott, a kodifikáció megkezdésére alkalmas szakmai anyagot tettek le, amely orvosolná a menzareform legnagyobb baklövéseit.

Ezt követően állítólag a közétkeztetési cégek gyakorlatilag ígéretet kaptak arra, hogy a szakmai javaslatokat a minisztérium beépíti a rendeletbe. Azóta viszont semmi nem történt, ami azt jelenti, hogy ebből már nem lesz rendeletmódosítás szeptembertől.