Az állami tulajdonú pénzintézet elnök-vezérigazgatója a lap csütörtöki számában közölt interjúban azt mondta, egykori kollégájával, Simicska Lajossal ugyan időnként találkoznak, de elődje tőle még semmit nem kért. Megkeresés a Közgép menedzsmentje részéről érkezett, akik jelezték, hogy szeretnének üzleti kapcsolatot kialakítani az MFB-vel.

A Közgéppel kapcsolatban megjegyezte, hogy finanszírozásában elsősorban garanciavállalással vesznek részt, ami elég jó üzlet a bank számára, hiszen a garanciakereteit kihasználja a cég, és ezért jelentős díjat fizet, miközben garancia beváltására még nem került sor, a rendelkezésére álló hitelkeretből pedig eddig alig vett igénybe a társaság. Arra a kérdésre, fel szokták-e hívni a figyelmét "baráti vállalkozásokra", azt válaszolta, hogy vannak ilyen megkeresések, de ez nem csak ebben a bankban van így. Hozzá azonban hiába megy bárki, mert finanszírozási kérdésekben testületi döntésekkel határoznak.

Mindenre lehet és nemet is kell mondani, ami nem valósítható meg az adott feltételek mellett - válaszolta annak firtatására, vannak-e olyan megkeresések, amelyekre nem lehet nemet mondani. A kormány részéről nem érkeznek konkrét megrendelések, hogy ezt vagy azt a beruházást finanszírozni kellene. Ágazati prioritások természetesen vannak. Az agrárium például ma fontos területnek számít, ennek megfelelően a mezőgazdaság kiemelt terület az MFB tevékenységében - Baranyay László.

A hitelezési aktivitás bővítésére vonatkozó elvárásokkal kapcsolatban kifejtette: természetesen az a céljuk, hogy növeljék a kihelyezéseket, de az senkinek nem lenne jó, ha kiszórnának egy csomó pénzt, aztán két-három év múlva kiderülne, hogy nem térül meg, ami tőkevesztéshez, végső soron pedig konszolidációs igényhez vezet.

"Nem gondolom, hogy mindig örülnek annak, amit mondunk, de tudomásul veszik" - mondta. "Ha a kormány nem tolerálná, nem fogadná el ezeket az érveket, akkor én már nem ülnék ebben a székben" - tette hozzá Baranyay László. Beszélt arról is, hogy nem tart semmiféle elszámoltatástól, mert amit az MFB a vezetésével az utóbbi években tett, és amit a következő években tesz majd, "az törvényes, jogszerű és szabályos".