Megtévesztő cascók miatt csapott le az MNB

A jegybank hárommillió forint bírsággal sújtotta az MKB Általános Biztosító Zrt.-t (MKB Biztosító) a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó jogszabály megsértéséért. A biztosító a casco biztosítási díjakról megtévesztően tájékoztatta a fogyasztókat - írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Szabó Dániel, 2017. április 10. hétfő, 10:02
Fotó: Napi.hu

A jegybank hivatalból célvizsgálatot tartott az MKB Általános Biztosító Zrt.-nél (MKB Biztosító) annak megállapítására, hogy a biztosító honlapján közzétett "Idősebb autó - alacsonyabb casco díj" című tájékoztató megfelel-e a fogyasztóvédelmi jogszabályoknak. A biztosító a vizsgált tájékoztatóban a gépjármű, illetve a szerződő ügyfél életkorának növekedésével arányosan csökkenő díjakat ígért a fogyasztóknak. A fogyasztók így arra számíthattak, hogy idősebb autójuk esetén is az értékcsökkenéssel arányos folyamatos díjcsökkenést érhetnek el.

Az ellenőrzés ugyanakkor feltárta, hogy a tájékoztató lényegi információkat nem tartalmazott. A konstrukció szerint ugyanis a biztosítási díjak a gépjármű 7 éves korának elérését, illetve a szerződő 31. életévének betöltését követően már nem csökkennek tovább. Az is pontatlanul szerepelt, hogy az MKB Biztosító minden biztosítási évfordulónál az értékvesztéshez igazodóan csökkentett díjakkal újítja meg ügyfelei szerződését. Valójában ugyanis a gépjármű életkorához rendelt - s a díjcsökkenést eredményező - szorzók a gépjármű 7 éves korának eléréséig is csak kétévente változnak, vagyis nem mindig érvényesült az ígért kedvezmény - derül ki az MNB közleményéből.

Problémásnak találtak azt is, hogy a gépjármű korán túl számos egyéb díjszámítási tényező is befolyásolja a kiadási tételt. Ezért a kedvezmény tényleges érvényesítése ellenére sem garantálható, hogy a biztosítási díj minden esetben csökkenni fog.

A jogsértés miatt az MNB ma közzétett határozatában 3 millió forint bírságot szabott ki az MKB Biztosítóval szemben, egyúttal felhívta a figyelmét arra is, hogy tevékenységét a vonatkozó fogyasztóvédelmi jogszabályok által támasztott elvárásokkal összhangban végezze. Enyhítő körülményként került értékelésre, hogy a biztosító a kifogásolt tájékoztatót már a vizsgálat lezárását megelőzően eltávolította honlapjáról.

A biztosítónál feltárt szabálytalanságok még az előtt történtek, hogy az 2017. január 1-jével új tulajdonosokhoz, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-hez, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-hez és az MKB Bank Zrt-hez került a cég.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK