Megtévesztő egészségpénztárak?

A nyugdíjpénztárak tavalyi negatív hozamkilátásainak nyilvánosságra kerülésével szinte egyidejűleg több egészségpénztár (ep.) is hangsúlyozta: náluk semmiképpen sem olvad, inkább gyarapszik a tagok pénze.
NAPI, 2009. február 17. kedd, 08:48
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke.

Ilyen nyilatkozatok jelentek meg Lukács Mariannától, a Patika-csoport vezetőjétől, és ezt emelte ki a Napi érdeklődésére Zólomy Orsolya, a Dimenzió Ep. általános ügyvezető-helyettese. Mint elmondta: egészségpénztáruknál a 2008-as hozam 8 százalék körüli. Hozzátette viszont, hogy ebből is látszik, az egészségpénztár működése pénzügyileg mennyire alapvetően tér el a magánnyugdíjpénztárakétól. Itt ugyanis nem a hosszú távú megtakarítás, hanem a mindenkori likviditás az elsődleges követelmény, ezért a legtöbb ep. javarészt rövid lejáratú állampapírokban tartja a vagyonát és ez megfelelő hozamot biztosított 2008-ban is.

Pellei József, a VIT Nyugdíjpénztár ügyvezetője szerint nem túl szerencsés, sőt kifejezetten megtévesztő az egészségpénztárak hozamokkal kapcsolatos kommunikációja. Az egészségpénztárak befektetés-nyilvántartása pénzforgalmi szemléletű, ebből kifolyólag ezek a szervezetek hozamként csak azt mutatják ki, amely összegek kamatként, osztalékként ténylegesen is befolytak hozzájuk. A jogszabályok nem kötelezik őket a befektetések piaci értéken történő értékelésére, ezért a nem realizált és az értékpapírok árfolyamcsökkenéséből adódó veszteséget náluk nem mutatják ki. Kommunikációjukban így nyilvánvalóan folyamatosan pozitív hozamról tudnak beszámolni, hiszen könyvelési előírásaik miatt ez nem is lehet másképp, ezzel azonban megtévesztik a befektetőket.

HOZZÁSZÓLÁSOK