Megtízszerezte vagyonát a Gránit Bank

Tízszeresére nőtt a Gránit Bank mérlegfőösszege a pénzintézet alapítása, 2010 óta.
MTI-Eco, 2013. november 10. vasárnap, 09:54
Fotó: Napi.hu

A Gránit Bank mérlegfőösszege az idei első tíz hónapban meghaladta a 70 milliárd forintot, így az alapítás óta, három év és három hónap alatt tízszeresére nőtt a mérlegfőösszeg - mondta Hegedüs Éva, a hitelintézet alelnök-vezérigazgatója. Ez év október végére már az egész éves tervet túlteljesítették, a mérlegfőösszeg 24 százalékkal haladta meg az év végére várt szintet.

Az alelnök-vezérigazgató elmondta, a kihelyezett hitelek állománya mintegy 33 milliárd forint volt az idei első tíz hónapban, a betétállomány több, mint 50 milliárd forintra rúgott, így a bank Magyarország egyik leglikvidebb pénzintézete. A kihelyezett hitelek 95 százaléka vállalati hitel volt, aminek túlnyomó részét a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-k) nyújtott kölcsönök adták, 5 százalékot tett ki a lakossági hitelek összege, a lakosságnak adott kölcsönök döntő hányada forintalapú jelzáloghitel.

A több mint 50 milliárd forintot kitevő betétállomány 20 százaléka lakossági betét, a hitelintézet közel 20 000 számlát kezel, ebből több mint 60 százalékot tesznek ki az online módon megnyitott lakossági folyószámlák. A bank október végén vezette be a videóbank szolgáltatását okostelefonokra (iPhone és android), valamint tabletekre. A pénzintézetnek 13 értékesítési pontja van szerte az országban, ebből a központi fiókon kívül 2 értékesítési pont Budapesten található.

Hegedüs Éva kiemelte, a Gránit Bank a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának (NHP) első szakaszában száz százalékban kihasználta a keretét, a bank 11 milliárd forint - a szabályoknak megfelelően a 2012. év végi kkv-hitelállományának megfelelő - összegű keretre nyújtott be kérelmet, amit meg is kapott, augusztus végéig a teljes összeget leszerződte, közel felét pedig folyósította is. A többi hitel folyósításának túlnyomó többsége szeptember végéig megtörtént - közölte Hegedüs Éva. Az alelnök-vezérigazgató elmondta: a bank ügyfelei az NHP-források 53 százalékát beruházásokra, 14 százalékát forgóeszköz-finanszírozásra, harmadát pedig devizahitel-kiváltásra vették igénybe. Hegedüs Éva pozitívan értékelte, hogy az MNB folytatja a növekedési hitelprogramot, a Gránit Bank a második szakaszban is részt vesz, aláírták az ezzel kapcsolatos szerződést a jegybankkal, és a megállapodás értelmében a Gránit Bank a második szakaszban 15 milliárd forintos kerettel rendelkezik majd. Kifejtette, a második szakaszban szigorodtak a feltételék, amivel egyetért, így a növekedési hitelprogram második szakasza várhatóan jobban segíti a gazdaság bővülését. Hegedüs Éva szerint az elmúlt időszak igazolta az MNB monetáris tanácsának kamatcsökkentési gyakorlatát is, beleértve a kamatvágás fokozatos módját is. Az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy vélte, a jegybank mindaddig folytathatja az alapkamat óvatos csökkentését, amíg azt a makrogazdasági mutatók alakulása és a nemzetközi likviditásbővítés lehetővé teszik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kotkodus, 2013.11.10 14:29

a bank méretéhez képest nagyon szép keretet kapott... de persze miért ne? ha igazoltan ügyesen és okosan helyezik ki és a gazdaságot hatékonyan támogatják, akkor nincs ezzel semmi bajom.
sajnos a cikk nem számol be a pénzintézet eredményességéről, ezért nehéz eldönteni, hogy mennyire érdemesek a méretükhöz képest ekkora keretre...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

thony, 2013.11.10 11:21

...hallottam rola...biztos jo bank...kar, hogy soha nem leszek az ugyfeluk.

schonen tag noch
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.11.10 10:50

Nem alapították három éve, hanem akkor vették meg a korábbi westLb-t megvásárlótól ( Bajnai cge? ) a bankot.

A felhízlalásban, mint olvasható, az MNB 11 milliárdja alaposan kivette a részét. A mérlegfőösszegben ez kétszer is szerepel ( mármint mindkét odalon ), s z 22 miliárd, a 70-nek a harmada.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html