Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az elmúlt évhez képest jelentős visszaesés tapasztalható az árnyékolástechnikai szektorban, főleg az építőipar teljesítményének csökkenése következtében - mondta lapunknak Takács Sándor, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) árnyékolástechnikai tagozatának elnöke.

A lakó- és irodaházak építése visszaesett, amely tendencia várhatóan jövőre is folytatódik, ezért Takács szerint a közeljövőben leginkább az épületfelújítási programokra kell koncentrálnia az iparágnak. Az energiatakarékossághoz ugyanis nagyban hozzájárulhat a megfelelő árnyékolás - tette hozzá a szakember.

Összességében mintegy 30 százalékos lehet a forgalom visszaesése, ennél valamivel alacsonyabb, 20 százalék körüli a napellenzők esetében. A piacon komoly tisztulási folyamat zajlik, ami már a válság előtt megindult, a mostani helyzet azonban felerősítette a tendenciát.

Az iparági szereplők száma 8-10 százalékkal csökkent a recesszió hatására - mondta az elnök. Az olcsóbb, silányabb minőségű termékekre egyre kisebb a kereslet, a visszaesés nagy részét ez a szektor szenvedte el, a minőségi cikkek esetében gyakorlatilag alig érezhető az apadás az előző évhez viszonyítva.

A tavalyi forgalomhoz képest mintegy 30 százalékos volt a forgalom visszaesése az év első felében, azután némileg normalizálódott a helyzet, azonban jelenleg így is mintegy 5 százalékkal kisebb a forgalom a tavalyinál - mondta a Napinak Banna Ádám, az Atenád Árnyékolástechnikai Kft. ügyvezetője. Tapasztalataik alátámasztják, hogy az olcsóbb kategória forgalma esett vissza leginkább, az eladásaikban 40 százalékot kitevő magasabb minőségi osztály gyakorlatilag a tavalyi szintet hozza.

Az Alu-Redőny Kft. árbevétele az év első öt hónapjában megegyezett a tavalyival, de ez elsősorban a gyenge forintnak volt köszönhető a 30-35 százalékban exportra gyártó cég tapasztalatai szerint - tudtuk meg Máté Gabriella pénzügyi vezetőtől. Júniusban még csak 10-15 százalék volt a visszaesés, júliusban viszont ismét a tavalyinál mintegy 30 százalékkal kisebb forgalmat bonyolítottak. Takács Sándor szerint az idén az egyébként március végétől szeptemberig tartó szezon is lerövidült, július végén gyakorlatilag megtorpanni látszik a piac, a vásárlók inkább elhalasztják ilyen jellegű beruházásaikat.