BUX
38240

Megugrott a tűzifa iránti kereslet

Bővülést mutat a tűzifa iránti kereslet, de az áremelést egyelőre a piaci körülmények nem teszik lehetővé.

NAPI, 2010. augusztus 5. csütörtök, 07:57

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az utóbbi hetekben többszörösére nőtt a tűzifa iránt érdeklődők száma a Mecseki Erdészeti (ME) Zrt.-nél - mondta a Napinak Kis Sándor, a társaság kereskedelmi osztályának munkatársa.

Az ME utoljára tavaly emelte árait, a piac a jelenlegi helyzetben azonban nem teszi ezt lehetővé.

Kerekítés mértékű áremelést hajtott végre idén a tűzifánál az Északerdő Zrt. - tudtuk meg Papp Gyula erdészeti vezérigazgató-helyettestől.

Az év első hat-hét hónapjában a társaság az egy évvel korábbinál 20-25 százalékkal kevesebb tűzifát adott el.

A piac hektikusságából adódóan azonban Papp szerint év végére a tavalyi adatoknak megfelelő összforgalom alakulhat ki.

Az elmúlt időszak tendenciáihoz hasonlóan alakul az Ipoly Erdő (IE) Zrt. idei éve, az éves tűzifa-értékesítési terv 63 ezer köbméter, mostanáig ennek mintegy 35-40 százalékát realizálta a társaság - mondta lapunknak Horváth Barnabás erdészetvezető.

Az IE tapasztalatai szerint a jövőben jelentősen megváltozhat a vevői kör, ezért az értékesítési gyakorlat átalakítása mellett idén úgynevezett tűzifamarketingbe kezdett a vállalat.

A fogyasztói szokásokban a legnagyobb változást az internet széles körű elterjedése okozza - véli Horváth.

Az ölfában és egyszerre nagyobb mennyiségben való vásárlás eltűnőben van, többen keresnek darabolt és hasított termékeket, illetve csökkentek az egyszerre vásárolt mennyiségek is.

Idén a tavalyi árszinten értékesít a társaság, a piaci környezet nem teszi lehetővé az áremelést (tavaly az áfaemelés mértékével nőttek áraik).

Horváth várakozásai szerint a tavalyi, tavalyelőtti szinten zárja a szezont az IE, a nagy feladat a jövőben ennek a szintnek az emelése lesz.