Megússzák a nyugdíjpénztárak a bankadót

A pénztárakat nem vonják be a különadó hatálya alá, mert nonprofit szervezetként az elvonás közvetlenül a pénztártagokat érintené - közölte a Stabilitás Pénztárszövetség pénteken az MTI-vel.
MTI-Eco, 2010. június 18. péntek, 19:19
Fotó:

"Nagyon örvendetes, hogy az állam fontosnak tartja az emberek hosszú távú megtakarításainak támogatását, valamint az öngondoskodás szerepének növelését" - idézi a Stabilitás sajtóközleménye Nagy Csabát, a szervezet elnökét.

"A pénztárak nonprofit szervezetek, amelyek a tagok tulajdonában vannak. Ez pedig azt jelenti, hogy minden, a pénztárakat érintő különadót közvetlenül a pénztári egyéni számlával rendelkező embereknek kellene megfizetniük" - mutatott rá az elnök.

A kormány akcióterve szerint a pénzügyi szektor szereplőire bankadót rónának ki, ami három évig maradna érvényben. A pénzügyi cégeknek az idén - a hitelintézeti járadék címen fizetendő 13 milliárd forinttal együtt - 200 milliárd forintot kellene befizetniük az államkasszába.A pénzügyi szféra szereplői túlzottnak tartják a kormány által rájuk kivetni tervezett elvonást; úgy látják, hogy a bankadó sokakat veszteségbe döntene, ami miatt egyes szereplők akár ki is vonulhatnak a magyar piacról.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy csütörtöki konferencián elismerte, hogy a bankadó 200 milliárdos összege brutális nagyságú, de e nélkül nem lehet végrehajtani a pénzügyi stabilizációt - hangsúlyozta.

A Stabilitás Pénztárszövetség 72 tagja kezeli a hazai magánnyugdíjpénztári tagok megtakarításainak 100 százalékát, vezeti az önkéntes nyugdíjpénztári tagok több mint 92 százalékának számláját, és az egészségpénztári tagok vagyonának közel 90 százalékát.

HOZZÁSZÓLÁSOK