Megbeszélést tartott kedden a a Magyar Nemzeti Bank, a Gazdasági Versenyhivatal és a Nit Hungary. A téma az autóbuszok idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjainak drasztikus emelkedése volt.

A szervezet korábban adta hírül, hogy buszos vállalkozások jelentős része átlagosan négyszeres (!) díjnövekedésről számolt be, de volt olyan cég is, hogy évi 200 ezerről 1,3 millió forintra nőtt a díj. A cégek többek között a veronai tragédiára hivatkoznak, de a Nit Hungary szerint ekkora emelést semmi nem indokol.

Világosan látszik, hogy a járműkategóriára 2018-tól alkalmazott díjképzés szempontrendszere és a díjak kalkulációja átláthatatlan és kiszámíthatatlan, emellett a biztosítói piac nagy része tudatosan, irreális tarifák meghirdetésével tartja távol magát ettől a szegmenstől

- mondta Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

A NiT Hungary a tervezhetőség szempontjából elsősorban

  • az évi egyszeri, év végi díjtarifa-hirdetésre való visszaállást,
  • illetve a kedvezményekre jogosító "flotta" meghatározásánál a jelenlegi 5 járműről a 3 járműre való csökkentést szeretné elérni.

Továbbra is fontos, hogy valós piaci verseny alakuljon ki a biztosítók között, a jelenlegi díjajánlatok ugyanis a százezres és a több tízmilliós nagyságrend között mozognak.

A kép forrása: Scania.