Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A GVH ma kiadott közleményében megállapította, hogy a Hungaropharma és gyógyszertárak által alkotott Gyöngy Patikalánc működését szabályozó együttműködési megállapodás két pontja alkalmas lehet a verseny korlátozására és ezzel együtt megtiltotta a kifogásolt pontok alkalmazását.

Az egyik ilyen kikötés szerint a gyógyszertár csak akkor tarthat saját akciót, ha azzal az együttműködés összes tagja egyetért. Ez viszont a GVH szerint az akció bejelentésének kötelezettsége, ami korlátozhatja a versenyt.
A megállapodás másik aggályos pontja a továbbeladási árak meghatározásáról szól, eszerint a gyógyszertárak vállalják a Hungaropharma által meghatározott akciós árak tartását. Mivel ez az előírás megakadályozza a vevő gyógyszertárak azon képességét, hogy maguk határozzák meg eladási áraikat, a GVH szerint az együttműködési megállapodás ezen pontja szintén versenykorlátozásnak minősül.

A GVH a tiltáson és a jogsértés megállapításán túl bírságot nem szabott ki, mivel a Hungaropharma elismerte a jogsértést és a vizsgálat során aktívan együttműködött a versenyhatósággal.

A Hungaropharma Zrt. fő tevékenysége gyógyszerek és gyógyászati termékek nagykereskedelme, kiskereskedelmi tevékenységet közvetlenül nem folytat. A cég az általa forgalmazott gyógyszerek 73-75 százaléka külföldön gyártott gyógyszer, a gyógyszereket mintegy 300 beszállítótól szerzi be, tevékenysége az egész országot érinti.

A Hungaropharma Zrt. 2007 elején határozta el, hogy stratégiai együttműködésre vonatkozó eajánlatot tesz gyógyszertárak részére és 2008 végéig 480 gyógyszertárral kötött megállapodást. Az együttműködés koordinálására ún. Partnerpatikai Társaságot (jelenlegi elnevezése: Gyöngy Stratégia Szövetség) hoztak létre, melynek elfogadták Együttműködési Szabályzatát. A GVH 2008-ban indított eljárást a Hungaropharma ellen, melynek célja az volt, hogy kiderítse: a társaság és a gyógyszertárak közötti megállapodás nem sérti-e a versenytörtényt.