Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Palkovics közlése szerint az energiapolitikáért az új kabinetben ő felel, kivéve egy fontos részterületet, a Paks II. beruházást, amelynek felelőse továbbra is Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter lesz. Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter pedig az állami vállalatokkal foglalkozik majd - írta az MTI.

Egyik minisztérium, másik minisztérium

"A miniszter asszonynak az a feladata, hogy a magyar állami vagyont, beleértve az állami vállalatokat is, optimálisan irányítsa." Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) pedig az a feladata, hogy a fogyasztók érdekében megrendelőként lépjen fel az állami vállalatokkal szemben, és számon kérje a teljesítményüket - mondta Palkovics László.

Ez újfajta munkamegosztást jelent, a szerződéseket újra kell írni, mérhetővé kell tenni a vállalatok teljesítményét. A miniszter példaként a közösségi közlekedést említette, ahol az ITM rendeli meg a szolgáltatást, a Volán, a MÁV irányítása, felügyelete már a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter dolga, de a Volán és a MÁV teljesítésének számonkérése ismét az innovációs és technológiai miniszter feladata lesz.

Paks és a megújulók

Az energetikáért is felelős miniszter szerint elfogadható, elérhető áron kell az energiát biztosítani a jövőben is, és az energiaellátás fenntarthatósága is fontos. Az már eldőlt, hogy az atomenergia továbbra is fontos szerepet játszik az ország energiaellátásában, a cél, hogy az országban a széndioxid, az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább csökkenjen, a megújuló energiaforrások, például a geotermikus és napenergia szerepe nőjön.

Ez egy nagy minisztérium

A mostani korszak, a negyedik ipari forradalom kihívásainak megfelelően a minisztérium fő stratégiai területei közé tartozik a gazdaságirányítási és gazdaságfejlesztési terület, ezt a munkát külön államtitkárság irányítja - sorolta Palkovics László.

Kiemelt feladat az innovációs és oktatási terület irányítása, beleértve az ezzel kapcsolatos állami támogatásokat, és a szakképzés irányítása is, további nagyon fontos terület az energetika és klímapolitika, az államnak ezen a területen meghatározó szerepe van.

Az innovációs és technológiai miniszter a fő stratégiai területek közé sorolta a közlekedés és a logisztika állami irányítását, például a közút- és vasúthálózat fenntartását, valamint az infokommunikációt. A zöldgazdaság, víz- és szennyvízhálózat, valamint az uniós források koordinációja is a minisztérium alá tartozik.

Arra a kérdésre, ki felelős az országban folytatott gazdaságpolitikáért, Palkovics László úgy válaszolt: a magyar kormány a felelős, de ennek kialakításában a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és az Innovációs és Technológiai Minisztérium is együttműködik, és jelentős szerepe van a Versenyképességi Tanácsnak is.

Nem hatékonyak a hazai kkv-k

A kormány arra törekszik, hogy a kutatásra, fejlesztésre és innovációra fordítható összeg 2020-ra érje el a magyar GDP 1,8 százalékát, ez tavaly 1,3 százalék körül volt - mondta Palkovics László. (Ez a baj a magyar cégekkel a miniszter szerint.) Magyarországon a hozzáadott érték kicsit több mint a felét az itt működő multinacionális vállalatok állítják elő, ezek a cégek a munkavállalók 25 százalékát foglalkoztatják. A főleg kkv-kból álló többi vállalkozás, az itthoni cégek mintegy 97 százaléka a munkaerő 75 százalékát foglalkoztatja, viszont a hozzáadott érték kevesebb mint a felét adják - hívta fel a figyelmet a miniszter.