A szolnoki ipari parkba tervezett, mintegy 46 milliárd forint összértékű beruházás állami részvétel, valamint az MFB finanszírozása mellett épülhet fel.

A mai bejelentés szerint az MFB a projekt megvalósításáért és az üzemeltetésért felelős projektcég, a BBCA Szolnok Biokémiai Zrt.-nek nyújt hitelkereteket, így biztosítva a projekt pénzügyi hátterét. A bank projekt-, áfa-, illetve a működés alatt forgóeszköz hitel formában összesen mintegy 32 milliárd forint hitelt nyújt a beruházó társaságnak. A 2011-ben indult tárgyalások során az MFB tulajdonában álló MFB Invest Zrt. segítette a projekt előre haladását, amely a tőkefinanszírozás terén már korábban megállapodott a kínai partnerrel.

A megállapodás nyomán olyan kínai termelő beruházás indulhat el Magyarországon, amely mintaként szolgálhat további hasonló kapacitások létesítéséhez, magyar és kínai tőkével megvalósuló projektekhez - mondta Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója.

A beruházásnak köszönhetően várhatóan 255 új munkahely jöhet létre a térségben. A gyár üzemeltetése emellett jelentős beszállítói szolgáltatást és alapanyagot igényel, hosszútávon pedig számottevő iparűzési és egyéb helyi adóbevétellel járhat a beruházás megvalósulása - fogalmazott Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.

Az új gyárban egy környezetbarát és a citromsavgyártás piacán modern technológiának számító eljárást vezetnek be, az üzem évi 100 ezer tonna kukorica felhasználásával évi 60 ezer tonna citromsav előállítására lesz alkalmas. Az így nyert termék felhasználása széleskörű az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és a vegyiparban egyaránt.

A korábbi hírek szerint a gyárat a China BBCA Group Corporation építi. A 20 hektáros területre álmodott gyárról szóló megállapodást csaknem hét éve írta alá a magyar és a kínai kormányfő. A kormány már 2012-ben kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a beruházást, majd arról is döntött, hogy a projekt állami kontrollja és a szükséges önrész biztosítása érdekében a magyar állam tulajdonrészt szerezzen a BBCA Szolnok Biokémiai Zrt.-ben. A korábbi hírek szerint úgy becsülték, hogy a másfél év alatt felépülő citromsavgyár mintegy 440 új munkahelyet teremt és az üzem évente körülbelül 60 ezer tonna citromsavat állít elő az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar számára. A világon évente mintegy 1,85 millió tonna citromsavat termelnek, ezen belül 1,05 millió tonna származik Kínából.