Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Duna Aszfalt Kft. és a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. építheti meg a zalaegerszegi járműipari tesztpályát, amelynek a keretösszege nettó 14 milliárd 884 millió forint. A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Autóipari Próbapálya Zala Kft. közölte a Közbeszerzési Értesítőben. A feladat a zalaegerszegi járműipari tesztpálya létrehozásához szükséges építési munkák elvégzése.

A kereten belül egyedi szerződéseket köt majd az ajánlatkérő, azaz az állami tulajdonban lévő Autóipari Próbapálya Zala Kft., mégpedig olyan ütemben, amilyenben a pénz rendelkezésére áll. Az előkészítő munkák körében közművezetékeket, utakat, vasúti pályát és hidakat kell építeni, valamint növényeket telepíteni.

Maga a tesztpálya több elemből áll majd, ezek a következők: handling- és offroad pálya, országúti szakasz, fékfelület, smart city zóna, továbbá járműdinamikai felület, emelkedők, rossz utak, zajmérő- és vizes szakasz. Építeni kell 10,3 kilométer hosszú 2-szer 1 sávos, továbbá 3,6 kilométer hosszú 2-szer 2 sávos utat, 6 körforgalmat és 4 hidat is.

A szerződést a felek december elsején kötötték meg. A közbeszerzésen indult még a Strabag Általános Építő Kft. is.

A Napi.hu idei június elsejei híre szerint az alig két héttel ezelőtt indított, mintegy 40 milliárd forintos járműipari tesztpálya fejlesztéséhez és az okosváros programhoz kapcsolódóan Zalaegerszegen alakítják ki az 5G adatátviteli technológia tesztkörnyezetét, amelynek révén a járműiparban és az infokommunikációban is a világon vezető szerepre törekszik Magyarország.

A zalaegerszegi járműipari tesztpályához és a Smart City, vagyis okosváros programhoz kapcsolódó 5G-s fejlesztés olyan adatátviteli gyorsaságot és teljesen új alkalmazási lehetőségeket kínál, amivel Magyarország a világméretű szabványosítást is befolyásolni tudja. Az a cél, hogy a 2020-as évekre a világon az első olyan országok közé tartozzon Magyarország, ahol ezt a technológiát alkalmazzák.