Megvan, ki tehet az óriási robbanásról

Vádat emeltek a 2016 decemberében Balatonfűzfőn történt robbanás és tűzeset ügyében. A helyi vegyipari cég munkatársa a vád szerint nem volt tisztában egy alapvető kémiai ténnyel.
Domokos Erika, 2017. augusztus 28. hétfő, 11:30
Fotó: MTI Fotó

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat azzal a 33 éves férfival szemben, aki egy balatonfűzfői vegyipari cég telepvezetőjeként a rá irányadó foglalkozási szabályokat megsértve, nem intézkedett egyes alapanyagok biztonságos, elkülönített tárolásáról, így ezek keveredése miatt a telephelyen 2016. december 30-án tűz ütött ki, majd két nagy erejű robbanás történt, amelyek miatt egy személy könnyebben megsérült - Írja a Veszprém Megyei Főügyészség közleményében.

(A Fűzfői Ipari Centrum Kft. ügyvezetője tavaly januárban már azt nyilatkozta, hogy "vélhetően emberi mulasztás miatt" keletkezett tűz és történt robbanás balatonfűzfői üzemükben. Veszélyes anyag tárolására szolgáló tartálynál keletkezett a tűz, amit több mint húsz tűzoltó fékezett meg, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.)

Ezt nem tudta a vegyipari technikus

A vádirat szerint a cég balatonfűzfői telephelyén nagyobb mennyiségben állítanak elő különböző vegyi anyagokat, így szennyvíztisztításhoz vas-kloridot, amelynek gyártásához nátrium-klorát és - egyes típusához - cukor is szükséges.

A telepvezető a vegyipari technikusi végzettsége és a rá irányadó foglalkozási szabályok ellenére nem volt tisztában a nátrium-klorát tulajdonságaival, így azzal, hogy éghető anyaggal együtt tárolni tilos, mert ezek keveredése esetén, kisebb súrlódás következtében is robbanás jöhet létre. A vádlott ezért nem tiltotta meg beosztottjainak, hogy a nátrium-klorátot a cukorral együtt tárolják, így december 22-én a raktárépületben a kristálycukor egy részét közvetlenül a nátrium-klorát mellé helyezték el - írják a közleményben.

A kiömlő cukrot okozta a tüzet és robbanást

Az egyik zsákból kiömlött körülbelül kétlapátnyi kristálycukor december 30-án a nátrium-kloráttal összekeveredett, és 15 óra 47 perckor meggyulladt. Ezt követően fél percen belül a helyiségben tárolt több mint 5 tonna nátrium-klorát és kristálycukor két alkalommal is - néhány másodpercnyi különbséggel - felrobbant. A robbanások és a tűz következtében a raktár teljesen kiégett.

A két robbanás olyan nagy erejű volt, hogy még a 60 méterre álló irodaépületben is több ajtót benyomott, és a mennyezeti lámpát leszakította. Ekkor a helyszínen - mintegy 15 méterre a tűz keletkezésétől - három dolgozó tartózkodott, egyikük megsérült, amikor a légnyomás térdre lökte. Nála a jobb térd zúzódása és erős fülzúgás alakult ki - olvasható az főügyészség közleményében.

Képünk illusztráció, forrás: MTI Fotó/Nagy Lajos

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.08.28 19:29

@tarosPifta:
Sütöttél már kenyeret? Vagy Te a "kovásztalan kenyérre" esküszöl? :-)
Egyébként ma a kenyérnek minimum 5 féle összetevője van:
Só, liszt, víz, élesztő, cukor. Neked legalább ennyi kell az otthoni sütéshez. Víz helyett lehet részben, vagy egészben tej. A bótiban még van egy pár dolog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2017.08.28 11:59

Ha ezt nem tudja egy vegyipari technikus, akkor mit kell tudnia? Kenyeret sütni, mert abba csak 3 összetevő kell?
Só, víz, liszt. Talán még a só képletét sem ismerik ezek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html