Szeptember 17-én fog elindulni a Szerencsejáték Zrt. online fogadási portálja, értesült a szerencsejátékkal, szerencsejáték-szabályozással foglalkozó Ittapiros.com blog. Bár sokáig a féllegális-illegális külföldi szervezők uralták az online fogadási piacot, az állami szerencsejáték-szervező végül 2011-ben írt ki pályázatot online rendszer telepítésére és üzemeltetésére.

A blog forrásai, illetve a Szerencsejáték Zrt korábbi hivatalos közleménye is a nemzetközlieg ismert szállítót, a GTECH G2 nevű céget okolja a rendszer indulásának késéséért. Egyesek a vállalat szabályozási nehézségekkel küzdő spanyol piaci tevékenységét, mások a fejlesztések összehangolását nevezték meg közelebbi oknak (a GTECH szoftvereinek egy része felvásárolt cégek termékei), de volt, aki szerint a  beszállító hazai projektmenedzsmentje is hozzájárult a késéshez. A fizetendő kötbér sokmilliós, de legfeljebb 105 millió forint lehet a szerződés feltételei alapján-  írja a blog. A szerződés teljes értéke 384 +144 millió forint (a rendszer ára, illetve a hardver és szoftver karbantartási díja a szerződés ideje alatt).

Csak tesztelt és biztonságos rendszer indulhat

A blog által közölt indulási dátumot nem tudta megerősíteni lapunk kérdésére hivatalosan a Szerencsejáték Zrt. szóvivője, Tulik Ágnes. A rendszert jelenleg tesztelik, csak a tesztelési szakasz lezárása után tudnak hivatalos dátumot közölni, mivel a társaság közlése szerint csak tesztelt és biztonságos rendszert indítanak el a nagyközönség számára.

A blog szerint a magyar szervező nem feltétlenül jár rosszabbul, bár a presztízsveszteség egyértelmű, az anyagi veszteséget a szerződésben kikötött kötbér - akár pénzben akár többlteszolgáltatásban fizetve- ellensúlyozhatja. Ráadásul szeptemberig lesz idő a rendszer "finomhangolására", az esetleges hibák javítására, a magyarországi kezelő személyzet képzésére.

A GTECH a világ egyik legnagyobb szerencsejátékszoftver-fejlesztője, saját lottó, bingó, kaszinó, pókerautomata, sportfogadási modulja van. Számos referenciájának egyike a Casinos Austria win2day portálja, amely teljes szerencsejáték-palettát kínál: lottót, bingót, kaszinót, pókert és egyéb játékokat.

A Szerencsejáték Zrt. fejlesztésétől függetlenül jelenleg a lóversenyfogadás technikai megújítását célzó projekt is elindult, ám a lovi új rendszerén valószínűleg csak 2013-ban indulhatnak majd el a fogadások.