Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A MET Power AG a MET Holding AG által irányított vállalkozáscsoport tagja, melynek  meghatározó tevékenysége földgáz- és villamosenergia-kereskedelem. A DERT Magyarország legnagyobb teljesítményű gáztüzelésű erőműve, amely tevékenységet az  utóbbi időben a földgáz drágulása és termelt villamosenergia árának csökkenése miatt egyre kevésbé volt képes versenyképesen ellátni - közölte GVH.

A GVH a vizsgálat során megállapította, hogy a MET-csoportnak és a DERT-nek nincs átfedő tevékenysége, illetve a MET Magyarországon 2014-ben kezdte meg  villamosenergia-kereskedelmi tevékenységét, így szerepe és piaci részesedése a villamosenergia-kereskedelem területén jelentéktelen. Mindezek alapján az összefonódás versenyjogi aggályokat nem vetett fel, ezért a GVH az irányításszerzést engedélyezte.

A MET az elmúlt években az állami MVM leányától jelentős mennyiségű, aukción kívül megszerzett gázhoz kapott hozzáférést a HAG-vezetéken. A MET Holding AG-t eredetileg a Mol alapította Svájcban - a cég többek között a fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa Garancsi István és a Wallis-alapító Nagy György.