BUX
38971

Megveheti a MET a Dunamenti Erőművet

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az MET Power AG (MET) közvetlen egyedüli irányítást szerezzen a Dunamenti Erőmű Zrt. (DERT) felett. A MET 2014. február 27-én kötött részvény adásvételi szerződést a DERT-tel részvényei 74,8 százalékának megvásárlására.

Napi.hu, 2014. június 12. csütörtök, 14:57

A MET Power AG a MET Holding AG által irányított vállalkozáscsoport tagja, melynek  meghatározó tevékenysége földgáz- és villamosenergia-kereskedelem. A DERT Magyarország legnagyobb teljesítményű gáztüzelésű erőműve, amely tevékenységet az  utóbbi időben a földgáz drágulása és termelt villamosenergia árának csökkenése miatt egyre kevésbé volt képes versenyképesen ellátni - közölte GVH.

A GVH a vizsgálat során megállapította, hogy a MET-csoportnak és a DERT-nek nincs átfedő tevékenysége, illetve a MET Magyarországon 2014-ben kezdte meg  villamosenergia-kereskedelmi tevékenységét, így szerepe és piaci részesedése a villamosenergia-kereskedelem területén jelentéktelen. Mindezek alapján az összefonódás versenyjogi aggályokat nem vetett fel, ezért a GVH az irányításszerzést engedélyezte.

A MET az elmúlt években az állami MVM leányától jelentős mennyiségű, aukción kívül megszerzett gázhoz kapott hozzáférést a HAG-vezetéken. A MET Holding AG-t eredetileg a Mol alapította Svájcban - a cég többek között a fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa Garancsi István és a Wallis-alapító Nagy György.