Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megállapodás alapján a bankot továbbra is az Erste csoport irányítja majd, de a magyar állam egy külső tagot delegál a bank igazgatóságába és egy tagot a felügyelőbizottságába. Az igazgatóságban Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára képviseli a kormány érdekeit. A közgazdász végzettségű szakpolitikus 23 éves pénzügyi tapasztalattal bír, állami vezetői kinevezése előtt különböző kereskedelmi bankoknál dolgozott. A felügyelőbizottság kormány által delegált tagja Zsolnai Alíz, az NGM főosztályvezetője. A közgazdasági PhD fokozattal rendelkező szakember 2001 óta foglalkozik bankszabályozási kérdésekkel kormánytisztviselőként, 2014-től főosztályvezető-helyettes, majd főosztályvezető.

Június 20-án írták alá a részesedések adásvételéről szóló szerződéseket, ez alapján a magyar állam és az EBRD külön-külön 38,9 milliárd forintot fizetett a 15-15 százalékos részvénycsomagért. Az árat külső szakértők közreműködésével, piaci értékelés alapján alakították ki.

A közleményben Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár kiemelte, hogy a gazdasági növekedés szempontjából kiemelten fontos, hogy az Erste Bank hosszú távon is elkötelezett Magyarország iránt. A bank gyorsan bővülő hitelezése segíti a magyar vállalkozásokat, hogy könnyebben jussanak a működésükhöz és beruházásaikhoz elengedhetetlen forrásokhoz, ezzel is segítve a magyar gazdaság további növekedését. Az Erste Bank erősödő üzleti aktivitása egyben pénzügyi szempontból is kedvező befektetéssé teszi az állami részedés-vásárlást, ezt támasztja alá a pénzintézet első félévi pozitív eredménye is