Az Erste Bank Oesterreich a mai napon megvásárolta az Intermarket Bank AG részvényeinek 56,2 százalékát a Commerzbank leányvállalatától, a lengyel BRE Banktól. A Coface osztrák hitelbiztosítótól pedig újabb 10 százalék átvétele történik meg július végéig - közölte az Erste Bank. Az Erste Group ennek nyomán 88,6 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik majd az Intermarket Bankban.

A fennmaradó részesedésen a Steiermärkische Sparkasse és a Kärntner Sparkasse osztozik 7, illetve 4,4 százalékos mértékben. Az Erste Banknak komoly stratégiai célja a vállalati üzletág bővítése. Az Intermarket Bank akvizíciója tökéletesen illik stratégiánkhoz - mondta Peter Bosek, az Erste Bank Oesterreich lakossági és vállalati üzletágáért felelős igazgatósági tagja.

Az ügylet részeként az Erste Bank Hungary Zrt. 50 százalékos részesedést szerzett a BRE Bankon keresztül a Magyar Factor Zrt.-ben, amely a tranzakciók eredményeként az Erste Group száz százalékos leányvállalatává vált. "A hazai faktoring piacban rejlő növekedési lehetőség és a gazdasági válság időszakában is kezelhető mértékű kockázati szint a faktoringot, mint finanszírozási formát a banki hitelezésben kedvelt módszerré, eszközzé tette" - emelte ki Major János, az Erste Bank Hungary vállalati üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese a tranzakció kapcsán.

Az Erste Bank Hungary Zrt. mostani befektetése a belföldi vevőfinanszírozásban rejlő kihasználatlan potenciálra épülő üzleti stratégián alapszik, és egyben a rövidlejáratú hitelezés irányát is kijelöli. A tervek szerint a Magyar Factor szorosan együttműködik a bank saját faktoringra specializálódott leányvállalatával, a 2005-ben alapított, jelenleg 10,3 százalékos piaci részesedéssel bíró Erste Faktor Zrt.-vel.

Az Erste Faktor 2010-ben közel 91 milliárd forintos forgalommal a negyedik legnagyobb cégnek számított a piacon. A Magyar Factor tavaly 100,5 milliárdos forgalommal a 3. legnagyobb szereplő volt, 11,4 százalékos részesedéssel. Az akvizíció eredményeként az Erste Bank Hungary a faktoring magyarországi specialistájaként, a második legnagyobb szolgáltató lesz egyedülálló termék- és strukturált finanszírozási palettával. Országos hálózatát kihasználva mikro-, kis- és közép-, illetve nagyvállalati körben is széleskörű hozzáférést biztosít pénzügyi megoldásaihoz.