Az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Zöld Alap 2020. október 20-án sikeresen zárta a tranzakciót, amelynek révén 97,91 százalékos közvetett irányítást szerzett a Nagisz Csoport fölött. Utóbbi meghatározó tulajdonosának, a Csillag Csemege Kft.-nek a magánszemély tulajdonosai 100 százalékban eladták üzletrészeiket, ezzel egyidejűleg pedig a Nagisz Zrt. kisrészvényeseinek döntő többsége is értékesítette a részvényeit. A tranzakció során a kisrészvényesek a többségi irányítással bíró tulajdonosokkal azonos feltételekkel értékesíthették részvényeiket - közölte a PortfoLion az üzletről.

Az ügyletet előzetesen a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálta, és jóváhagyását az akvizíciót.

Hiszünk abban, hogy a Nagisz kibővült vezetése biztos kézzel fogja átvezetni a cégcsoportot növekedésének következő szakaszain. Ebben segítenek a régió kiváló mezőgazdasági adottságai és az elmúlt évek technológiai beruházásai - mondta a PortfoLion Zrt. vezérigazgatója, Molnár András, aki jelezte, hogy a beszállító és vevő partnerekkel igyekeznek továbbra is kiváló kapcsolatot fenntartani.

A cégvezetés és a Nagisz üzletpolitikája a tranzakciót követően sem változik, ez pedig segít a folytonosság fenntartásában, illetve abban, hogy a cégcsoport tovább erősíthesse kölcsönös bizalmon és korrektségen alapuló piaci kapcsolatait - idézik a közleményben Kovács Lajost, a társaság igazgatóságának leköszönő elnökét.

A Nagisz Csoport 1950 óta a kelet-magyarországi régió és Magyarország egyik jelentős mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalata. Fő termékei egyebek között a hízott élősertés, a pulyka tenyésztojás és napospulyka, illetve tyúk tenyésztojás és naposcsibe.

A társaság Nádudvari márkanév alatt gyárt feldolgozott hús- és tejtermékeket. A cégcsoport a fentieken túl saját állattartó ágazatai és külső partnerei számára kiemelkedő minőségű takarmányokat gyárt. A Nagisz Csoport 2019-ben több mint 1400 dolgozójával, 38 milliárd forintot (310 millió eurót) meghaladó konszolidált árbevétel mellett, közel 3,3 milliárd forint (10 millió euró) adózott eredményt ért el.