Megvezették a használtautó-vásárlókat - erre figyeljen!

Jogsértő reklám miatt kapott 30 milliós bírságot az egyik nagy használtautó-kereskedelmi cég - jelentette be a Gazdasági Versenyhivatal.
Szász Péter, 2017. december 6. szerda, 15:25
Fotó: Napi.hu

Új jelenítette meg reklámjaiban a fogyasztók törvény adta jogait az Autocentrum AAA Auto Kft. (AAA), mintha azok a cég ajánlatának sajátosságai lennének - írta közleményében a GVH.

A cég 30 millió forintos büntetést fizethet.

A hatóság a következő szövegben talált problémát többek között:

"Miért vásároljon használt autót az AAA Autó-nál?
Közel 800 jó minőségű autót kínálunk országosan
Garantáljuk az autók legális eredetét
Lízingre vásárolt autóval még akár aznap távozhat
12 hónap szavatosságot vállalunk az autók műszaki állapotára
(...)"

A kellék- és jogszavatosságot a Polgári Törvénykönyv is biztosítja - hívta fel a figyelmet a GVH közleményében. (Bezár a Holden)

A GVH szerint kívánatos volna, hogy az információs céllal kommunikált fogyasztói jogok (elállás, garancia, piaci szereplők egyéb szerződéses kötelezettségei stb.) ne keveredjenek össze az egyes ajánlatok valóban speciális, a vállalkozások üzleti döntéseitől függő elemeivel a kereskedelmi gyakorlatban.

Így a versenyhatóság azt várja a vállalkozásoktól, hogy egy-egy fogyasztói jogot ne úgy tüntessenek fel, mintha az kizárólag a vállalkozás fogyasztóbarát hozzáállásán múlna, illetve mintha annak biztosítása nem lenne a vállalkozás kötelezettsége a hatályos szabályozás alapján.

HOZZÁSZÓLÁSOK