Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság cikke

Az első félévben tarifaáron számolva 7,5 százalékos csökkenést mért a hazai reklámpiacon a TNS Media Intelligence. Médiafelületek szerinti bontásban az országos földi sugárzású televíziókban 7, a kábelcsatornákon 24, a rádiókban 3 százalékkal csökkent az értékesített reklámidő, a sajtóban 16, a közterületeken pedig 11 százalékos volt a reklámfelületek csökkenése 2008 első hat hónapjához képest. A listaáras költések ettől némileg eltérnek, ennek alapján az országos földi sugárzású televíziókban csupán 3, a kábelcsatornákon 13 százalékos volt a visszaesés, a rádiókban ellenben 12 százalékkal csökkent a reklámbevétel, míg a sajtóban 14, az interneten 7, a közterületeken pedig 2 százalékos volt a visszaesés.


Mihálszki Zsuzsa, a TNS Media Intelligence kommunikációs vezetője lapunknak elmondta: az értékesített felületre vonatkozó adatok valószínűleg objektívebben mutatják a piac változásait, mint a tarifaáras költések, szerinte ugyanis a jelenlegi időszakban tovább nyílhatott az olló a listaárak és a valós, úgynevezett net-net bevételek között.

A hirdetők közül nem mindenki döntött költségvisszafogás mellett. A legnagyobb tíz hirdető közül öt csökkentette ugyan reklámkiadásait, a maradék öt vállalat viszont növelte hirdetési aktivitását. A legdrasztikusabb költéscsökkenést az autóipari cégek hajtották végre: együttesen 8,9 milliárd forinttal, vagyis 34 százalékkal költöttek kevesebbet reklámra az egy évvel korábbihoz képest. Ezeket a pénzintézetek és a biztosítótársaságok követik, több mint hatmilliárdos - 20 százalékos - büdzsévisszafogással. A hirdetési toplistán állók közül a két FMCG-óriás vágta vissza legintenzívebben a hirdetési összegeket, a Procter & Gamble negyedével, a Unilever pedig 23 százalékkal.