Egy átlagos évhez képest alig fele terem akácmézből 2019-ben, ami legfeljebb csak a hazai szükségletet fedezi, exportra nem jut - mondta Bross Péter, az OMME elnöke a rádióban.

Az utóbbi hetek csapadékos, hűvös időjárása miatt volt olyan területe az országnak, ahol egy csepp akácmézet sem tudtak betakarítani, így biztosan több méhész is tönkremegy majd. Éppen az akácvirágzásra érkezett meg Magyarországra a várva várt csapadék, esőben viszont a méhek nem tud kirepülni - ráadásul a 10-15 fokos nappalok sem voltak ritkák.

Az országos eredmény azt mutatja, hogy egy átlagos év felét sem sikerül letermelni. Ez 4-6 ezer tonna akácmézet jelent, ami talán kielégíti a hazai fogyasztást, de exportra nem jut, miközben ez a legfőbb terméke a magyar méhészeknek.

Az akácméz felvásárlási ára közben duplája, mint az egyéb mézeké, ami különösen is érzékenyen érinti a magyar méhészeti ágazatot.

Több méhész a válságban úgy reagál, hogy befejezi a tevékenységet. Hátravan még a nyári méhlegelés, a hárs, a selyemfűkóró, a napraforgó, reménykedni még lehet, de ez az év fekete év lesz - véli az elnök.