Tolongást várnak az új állami tenderen

A tavasszal zárt első Metár-tender jó eredményei alapján a most kiírt másodiknál azzal számol a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH), hogy ez még jobban fog.
Szabó M. István, 2020. július 25. szombat, 14:50
Fotó: next2sun.de

A MEKH 2020. július 15-én közzétette a második Metár (Megújuló energiák támogatási rendszere) pályázati dokumentációval kapcsolatos tájékoztatóját és a kiírási dokumentációt. A felhívás során évi 800 millió forint új támogatás osztható ki, 390 GWh áramtermelésre. Az új kiírás kapcsán a korábbiakhoz hasonlóan nagy érdeklődésre lehet számítani.

A Metár-források bevonásának lényege, hogy költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést Magyarországon. A 2020 tavaszán lezárult első tender tapasztalatait összegezve indul e második "lépcsős" új felhívás. A pályázatra továbbra is két kategóriában lehet jelentkezni, de az első METÁR tenderhez képest a második kategóriában meghatározott maximális kapacitást bővítette a Hivatal. E szerint az 1 MW alatti esetben évi 40 GWh mennyiség osztható ki, míg az 1-49,99 MW közötti kategóriában évente 350 GWh megtermelt energia után adható támogatás.

A pályázó által érvényesen benyújtható ajánlati ár legmagasabb értéke 26,70 Ft/kWh lehet a kiírás szerint. A támogatás időtartama minden pályázó esetén maximum 15 év, ez azonban prémium típusú támogatáson kívüli egyéb támogatás igénybevétele esetén csökken. A pályázat során már kötelező érvényű minták alkalmazandóak az ajánlati-, valamint a teljesítési biztosíték rendelkezésre állásának igazolása kapcsán.

A pályázat benyújtására 2020. szeptember 15. - 2020. október 15. között lesz lehetőség.

A második Metár-kiírásnál is jelentős érdeklődésre számítunk a fejlesztők és befektetők részéről, elsősorban naperőmű projektek esetén, hiszen a támogatással kedvezőbb megtérülés érhető el és kiszámíthatóbbá teszi a piaci árak volatilitásával szemben a cash flow-t - mondta Pazsiczky Tamás, a Deloitte energetikai tanácsadó csapatának igazgatója.

A MEKH 2020. március 27-én tette közzé a 2019. szeptemberében meghirdetett első Metár-kiírás eredményeit. Az első pályázati kiírásra beérkezett ajánlatok száma meghaladta a 160-at, ezek közül 72 pályázat került ki nyertesként, akik 15 éven keresztül kaphatnak majd villamosenergia-termelési támogatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK