Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Postánál csaknem 250, a MÁV-nál 1000-1100, a Volán-társaságoknál 900, míg a BKV-nál 150-200 álláshely betöltetlen - derült ki a vállalatok tájékoztatásaiból, amelyeket a Népszava megkeresésére küldtek.

A válaszok alapján 2017-hez képest papíron a Magyar Posta lépte a legnagyobbat, ahol a hivatalos tájékoztatás szerint ma alig egyszázalékos a betöltetlen állások száma. Az elmúlt három évben összesen 40,4 százalékos béremelés volt a Postánál, és vannak pótlékok. A kézbesítők most nagyjából bruttó 210 ezer forintot keresnek.

A MÁV 2,5-3 százalékos a létszámhiányról számolt be azzal a megjegyzéssel, hogy az arány a tartósan betegek nélkül értendő. Ugyanakkor a Vasutasok Szakszervezete ismer egy belső felmérést, amely szerint a létszámhiány majdnem 35 százalékát a tartósan beteg munkavállalók adják. A hároméves bérmegállapodás sokat segített a munkatársak megtartásában. A szakszervezetek azonban arra figyelmeztetnek, hogy nagyon sok az 50 év feletti dolgozó. Egy jegyvizsgáló nagyjából bruttó 270 ezer forintot kereshet.

A Volán-társaságoknál öt százalék körüli a betöltetlen álláshelyek aránya. A szakszervezetek szerint további béremelés nélkül jövőre megállhat a közúti távolsági közlekedés. Az állami vállalatok hároméves 30 százalékos béremelésével annyit lehetett elérni, hogy a buszvezetők 15 százalékkal vannak lemaradva az átlagkeresetektől.

A BKV Zrt. úgy látja, mára kezelhető szintre, 1,5-2 százalékra csökkent az üres álláshelyek aránya a cégnél. A tíz százalék körüli fluktuácó kétharmadát a nyugdíjba vonulás okozza. A BKV-nál idén átlagosan 35 százalékkal magasabbak a bérek, mint 2016-ban. Egy kezdő sofőr nagyjából nettó 200 ezer forintot keres.