Az MTI előzetes felmérésébe bevont citybeli befektetési és elemzőházak 1,2-1,4 százalékos előrejelzéseket adtak a teljes kosárra számolt októberi tizenkét havi inflációra. Szeptemberben 1,4 százalékos inflációt mértek éves összevetésben Magyarországon.

Az előrejelzési sáv alján a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői állnak 1,2 százalékos októberi inflációs prognózisukkal, elismerve, hogy ez konszenzus alatti becslés. A ház jelenleg érvényes előrejelzése szerint azonban a novemberi infláció a belépő bázishatások miatt ezt valószínűleg kompenzálja, 1,5 százalékra visszagyorsulva. A Morgan Stanley londoni elemzői ugyanakkor azt várják, hogy a magyarországi infláció decemberben az újabb közműdíj-csökkentések miatt 1 százalék alá lassul.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői 1,3 százalékos tizenkét havi inflációs ütemet várnak októberről. Előrejelzésük szerint az üzemanyagárak múlt havi meredek esése jelentős mértékben csökkenthette az inflációs ütemet, ugyanakkor a dohánytermékek kiskereskedelmi árrésének korábbi emeléséből eredő, folytatódó átszűrődő hatás és egyéb adminisztratív árintézkedések valószínűleg felfelé ható nyomást gyakoroltak a fogyasztói árakra.

Ebben a környezetben a JP Morgan londoni elemzői alapesetben további 0,40 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentést és így 3,00 százalékos kamatmélypontot várnak a jelenlegi monetáris enyhítési ciklusban. Hangsúlyozták ugyanakkor azt a véleményüket, hogy látnak esélyt a 3,00 százalékos kamatszinten túl is folytatódó enyhítésre.

A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház közgazdászai a konszenzusnak és az előző havi ütemnek megfelelő, 1,4 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsítenek októberre. A cég szakértői szerint is két ellentétes irányú tényező gyakorolhatott "nagyon erős" hatást a teljes kosárra számolt inflációra. Az egyik az, hogy valószínűleg folytatódott a dohánytermékekre megállapított kiskereskedelmi árrés korábbi emelésének átszűrődése a fogyasztói árakba. A 4cast elemzőinek becslése szerint ez 0,2 százalékpont körüli mértékben emelhette inflációs ütemet októberben, bár a ház szakértői elismerik, hogy korábbi hasonló példák hiányában ezt a becslést meglehetősen sok bizonytalanság terheli.

A cég elemzői szerint ugyanakkor a dohánytermékekből eredő áremelő hatást semlegesíthette az üzemanyagok "nagyon jelentős" árcsökkenése. Ez a 4cast közgazdászainak becslése szerint - a bázishatásokat is figyelembe véve - 0,2 százalékkal mérsékelhette a tizenkét hónapi összevetésben számolt októberi inflációt.

A ház szakértői is azt jósolták, hogy decemberre - az újabb közműdíj-csökkentések hatására - 1 százalék alá lassul a tizenkét havi infláció Magyarországon.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői szintén 1,4 százalékos októberi inflációt várnak Magyarországon. Előrejelzésük szerint a magánfogyasztás élénkülésének lassúsága, a jól rögzített, sőt inkább csökkenő inflációs várakozások, a munkapiaci helyzet gyengesége és az euróövezet dezinflációs környezete a három közép-európai EU-gazdaság mindegyikében - Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban egyaránt - várhatóan kordában tartja az inflációs nyomást.

A Goldman Sachs londoni elemzőinek számításai szerint a közműdíjak csökkentése 2013 végéig összességében hozzávetőleg 1 százalékpontot levon az éves szintű magyar inflációból.

Mindemellett a három gazdaságban továbbra is negatív kibocsátási rések érvényesülnek, ami azt jelenti, hogy az infláció nyomás 2014-ben is enyhe marad a térség egészében.

"Az infláció nélküli fellendülés e környezetében" mindhárom ország jegybankja várhatóan fenntartja enyhe monetáris alapállását - jósolták a Goldman Sachs londoni szakértői, akik szerint az MNB valószínűleg a 3,00 százalékos alapkamat eléréséig folytatja a kamatcsökkentéseket. A Goldman Sachs elemzői is látnak azonban esélyt az ennél is tovább folytatódó enyhítésre az MNB részéről, tekintettel arra, hogy az amerikai szövetségi jegybankrendszer (Federal Reserve System) és az eurójegybank (ECB) egyaránt enyhe monetáris alapállása kedvezően hat a forintárfolyamra.